EU wil levens van Europese webwinkelaars makkelijker maken

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend, waardoor het verboden zou worden om Europese klanten anders te behandelen op waar ze wonen. Het moet ervoor zorgen dat alle Europese klanten van een winkel ongeacht hun land gelijk worden behandeld. Op die manier wil de Europese Unie het aantrekkelijker maken om in andere landen te shoppen.

Het zou betekenen dat Europese webshops niet langer zomaar een geoblokkade mogen invoeren, waardoor bepaalde landen niet langer toegang hebben tot de shop. Winkels zouden ook niet meer bijvoorbeeld klanten naar hun ‘lokale’ versie van een webwinkel mogen sturen, waar bepaalde acties niet te vinden zijn.

Hoewel de webshops klanten uit andere landen niet mogen weren, zijn ze ook niet verplicht om in het buitenland te leveren. Het betekent dat veel winkels waarschijnlijk een lokaal afleveradres vereisen.

De nieuwe wet richt zich vooral op consumenten die tot nu toe benadeeld werden door Europese webshops. Een tweede voorstel hield zich eerder deze week juist bezig met meer vrijheiden voor bedrijven. De Europese Unie wil ervoor zorgen dat techbedrijven makkelijker data met elkaar binnen Europa kunnen uitwisselen, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over mogelijke landelijke wetgeving.