Tijdens The Next Web Conferentie in Amsterdam gaat event organisator Patrick de Laive in gesprek met Kayvon Beykpour. De man achter een van de meest succesvolle livestreamingsapps van dit moment: Periscope.
De grootste hit van de livestreaming-dienst tot nu toe was een lachertje vertelt hij in het interview, maar zakelijk gezien een enorm succes. De ‘iPhone mudpuddle‘, waarbij begin in januari een flinke waterplas op een onhandige doorgangsweg in Engeland werd vastgelegd, had op zijn hoogtepunt zo’n half miljoen kijkers, dankzij een iPhone en enthousiasteling die de boel van een naburig kantoor al dagen aanschouwde.
Plastic bord
Hoe dat gaat met internet, werd de poel binnen no-time massaal bekeken én overgenomen: een man bracht zijn roze luchtbed mee en cruisde daarmee recht door de plas. Een ander plaatste in het midden van de poel een geel bord met daarop een waarschuwing dat het glad zou zijn. Iemand anders nam zijn surfboard mee. Hilarisch, noemt de directeur van Periscope het event.
En een dat teken dat het werkt: een succes livestreaming-videodienst dat nog maar vijf jaar geleden volgens de ondernemer ondenkbaar zou zijn. Precies rond die tijd startte hij samen met een jeugdvriend omdat ze waren gefascineerd door het fenomeen teleportatie: op hetzelfde moment ergens anders aanwezig zijn. “We bouwen al sinds de basisschool games en websites, en uiteindelijk kwamen we hierbij uit.”
Interactief
Hoewel het bedrijf al voordat het een jaar geleden live ging, werd verkocht aan Twitter, was het volgens Beykour spannend of mensen er daadwerkelijk interesse in zouden hebben. ”Live-video is niet nieuw, maar Periscope is interactief. Kijkers kunnen realtime meedoen en invloed uitoefenen door bijvoorbeeld vragen te stellen. Dat is wat het zo magisch maakt.”
Met een goed concept ben je er nog niet, weet ook Beykour. Hij legt uit dat vijf jaar geleden live-video nog niet zo aantrekkelijk werd gevonden, en nu wel. “Ik ben het meest trots erop dat Periscope daadwerkelijk fijn wordt gevonden en mensen het nu liever gebruiken dan een foto of tweet. Dit hebben we onder meer weten te bereiken door hartjes toe te voegen die fladderen om de boel minder angstaanjagend te maken.”
#TNWEurope Kayvon Beykpour founder of @periscopeco is talking about the past and future of Periscope @TNWconference pic.twitter.com/T30opTix3Z
— Sebastien Toupy (@sebatoupy) May 26, 2016
Serendipiteit
Maar naast laagdrempeligheid was het ook de technische infrastructuur waar flink aan moest worden gewerkt. “Om écht realtime te zijn, en daarmee interactief, hebben we hard ons best gedaan. Voor Periscope was dit level van ‘live-heid’ nog niet mogelijk, en dat is wel nodig als je wilt dat kijkers invloed uitoefenen.”
Twee weken voor de lancering van Periscope kwam Meerkat met eenzelfde concept, en Facebook kwam met Facebook Live. Volgens Beykour geen reden tot stress. “Ik geloof in serendipiteit: het is gewoon de tijd waarin we leven. Het is mogelijk om super snel de markt op te gaan. Voor ons was dit geen probleem.”
Onafhankelijk
Geen probleem is zacht uitgedrukt; het bedrijf groeit, nu ook moederbedrijf Twitter (‘De deal kostte heel wat hashtags’), de livestreaming opneemt in zijn opties bij het tweeten. Door onder een groot bedrijf te zitten, kunnen ze bovendien beter op bepaalde maatschappelijke moeilijkheden reageren. “Dit zou anders zijn als we een onafhankelijke startup zouden zijn.”
Beypour doelt hiermee op het voorkomen van gedrag dat niet is toegestaan op de dienst, zoals geweld en seksueel materiaal. In een interview met NU.nl zei hij woensdag dat het moeilijk is te voorkomen. Het dieptepunt werd mogelijk bereikt toen een Frans meisje zichzelf eerder deze maand van het leven beroofde, en dat uitzond via Periscope.
“Twitter heeft mensen en expertise in huis die ons helpen bij het samenwerken met de autoriteiten en de communicatie. Zonder Twitter zouden we hier het wiel opnieuw moeten uitvinden.”
Of de vraag of de voormalige eigenaar van Periscope niet bang is eruit te worden gekickt door Twitter, grapt hij: “Zeg, is de tijd van het interview niet al om?”