‘Kantoor Facebook ging op slot bij lancering Google Plus’

Facebook-oprichter Mack Zuckerberg zag Google Plus bij de lancering in 2011 als een enorme bedreiging. Zo erg zelfs, dat hij het kantoor van Facebook in Silicon Valley in lockdown ging. Niemand mocht naar binnen of naar buiten. Dat schrijft Antonio García Martínez, een oud-medewerker van het bedrijf, in zijn boek dat deze maand uitkomt. Dit specifieke gedeelte uit zijn boek in gepubliceerd door Vanity Fair.

Volgen Martínez zag Zuckerberg sloeg de lancering van het sociale netwerk door Google bij Zuckerberg in als een bom:

Zuck nam het op als een bedreiging die vergelijkbaar was met het plaatsen van nucleaire wapens door de Sovjet-Unie op Cuba in 1962. Google Plus was de grootste vijand en het greep Zuck aan zoals niets eerder had gedaan.

Oorlog

In een toespraak maakte Zuckerberg aan zijn medewerkers duidelijk dat slechts één van de twee netwerken zou overleven. Hij hintte dat Facebook misschien veranderingen in de dienst zou doorvoeren, vanwege zijn nieuwe concurrent.

En de Facebook-oprichter verklaarde in de speech letterlijk de oorlog aan Google Plus. Dat deed hij door verwijzingen te maken naar een uitspraak uit de Romeinse tijd: “Carthago moet worden vernietigd.” Na afloop van de speech was er gejuich en applaus. “Iedereen liep naar buiten om Polen binnen te vallen als dat zou moeten”, aldus Martínez.

Nu, vijf jaar later lijkt de angst van Zuckerberg onterecht. Of zou het falen van Google Plus daadwerkelijk het gevolg zijn van de oorlogsverklaring van de Facebook-baas?