Als mijn bewakingscamera ‘s nachts beweging detecteert, dan moeten mijn lampen aan. Als ik mijn tv aanzet en de lampen zijn aan, dan moeten die worden gedimd. Het zijn zomaar twee voorbeelden van hoe een smart home, als je het mij vraagt, zou moeten werken.
TriggiTriggi is een diensten die je internet of things-diensten aan elkaar laat koppelen en laat automatiseren. Het bedrijf is opgericht door Arjen Noorbergen en Tom Meijeraan die eerder Toon van Eneco bedachten.Het probleem is echter dat fabrikanten allemaal hun eigen ding doen. Mijn Philips Hue-lampen werken bijvoorbeeld met Apple HomeKit, mijn Nest Thermostaat niet. Beide producten kunnen wel samenwerken via het platform van Nest, maar de slimme beveilingscamera die ik heb van Canary werkt daar weer niet mee samen. De early adaptors die al wat smart home-producten in huis hebben gehaald zullen dit wel herkennen. Daar komt bij dat je misschien wel over meer dingen controle wilt dan enkel over je huis. Denk bijvoorbeeld aan je auto. De luxere modellen hebben steeds vaker de beschikking over een internetverbinding en de komende jaren zal dat verder worden uitgebreid naar goedkopere auto’s. Het liefst wil je alle apparaten centraal aansturen en acties automatiseren.
Het Nederlandse Triggi gaat dat mogelijk maken. De app biedt de mogelijkheid om een soort receptjes te maken, triggs genaamd. Als er dit gebeurt, doe dan dat. If this than that in het Engels. Misschien zul je denken: daar is toch al jaren een dienst voor, met precies die naam? Klopt, maar de makers achter Triggi denken dat ze het beter kunnen. Onder meer door complexere ‘recepten’ mogelijk te maken waarin meerdere acties tegelijk worden uitgevoerd of waarbij je als gebruiker meerdere voorwaarden kunt stellen. En dat zonder dat de app heel ingewikkeld wordt.
KPN
Triggi is opgericht door Arjen Noorbergen en Tom Meijeraan. En in tegenstelling tot veel startups zijn dat niet twee jonge gasten die net van school komen en met een goede idee aan de slag gaan met een startup. Ze hebben allebei een enorme berg ervaring die heel goed van pas komt bij het ongelofelijke ambitieuze project dat Triggi is.
Zo begon Noorbergen zijn carrière in de jaren ’90 bij KPN als management trainee. “Tijdens mijn studie had ik al het één en ander met internet te maken gehad en ik vond dat machtig interessant. Maar het was toen nog helemaal niet publiek beschikbaar. Toen ik afgestudeerd was, was ik dus mijn toegang tot internet kwijt”, zo vertelt hij. “Je kon toen nog geen abonnement afsluiten. Bij KPN Research kende ik wat mensen die wel op internet konden, dus had ik uiteindelijk geregeld dat ik vanaf mijn bureau toch verbinding kreeg met internet. Ik ben me vervolgens gaan bemoeien met het aan de man brengen van internet. Zowel binnen het bedrijf zelf, als voor klanten. De vraag was toen of internet iets ging worden, bedrijven twijfelden daar heel erg over.”