Automatisch betalen met je auto wordt straks mogelijk dankzij slimme nummerborden

IDePLATEs

Een jaar lang zijn ze getest door technologiefabrikant NXP en ze lijken nu dan toch eindelijk klaar voor een Europese uitrol: kentekenplaten met een ingebouwde RFID-chip. Met deze chip kan het kenteken een beveiligde verbinding leggen met allerlei andere apparatuur. Deze IDePLATEs gaan het leven makkelijker maken van bijvoorbeeld politieagenten en verkeerswachters die snel een voertuig willen identificeren, maar het kan voor onszelf grote voordelen hebben.

We kennen RFID in Nederland vooral als de technologie die in de OV-chipkaart werd gebruikt middels een NFC-chip. Daarbij moest je een pasje verdraaid dicht bij een poortje houden, maar bij de IDePLATEs is dat niet het geval. Deze RFID-chip kan op een afstand van maar liefst twaalf meter worden afgelezen, zelfs als een voertuig met 150 kilometer per uur rijdt. Het systeem is op legerwagens getest, zodat het zelfs op grote, metalen voertuigen werkt.

Parkeerhulp

Waar we dat allemaal voor gaan gebruiken? Volgens NXP is het systeem ideaal voor bijvoorbeeld parkeren. Je zet de auto ergens neer, waarna het kenteken verbindt met een RFID-ontvanger verstopt in de stoep. Wanneer je weer wegrijdt ziet de ontvanger hoe lang je daar hebt geparkeerd, waarna je de rekening hiervoor thuis automatisch ontvangt. Dat wordt dus nooit meer bonnetjes halen bij een automaat.

De politie zou dankzij het systeem ook makkelijker criminelen kunnen spotten, door snel te checken of een kenteken nep is. Een nepplaat is namelijk een stuk simpeler om te maken dan een nep-chip met de juiste encryptie en gegevens. Het systeem kan namelijk alleen met geautoriseerde scanners worden uitgelezen, die niet iedereen zomaar te pakken krijgt.

Wanneer zullen we de eerste auto’s met RFID-chips in Nederland zien rijden? Dat kan nog wel eventjes duren. Door de afgeronde tests van NXP is het systeem klaar om te worden uitgerold, maar er moeten nog landen het initiatief nemen om dit ook te doen. Gezien de privacybezwaren zal dat ook niet overal even snel gebeuren. Want hoe handig de chip ook is, het is ook een manier om mensen nog nauwer in de gaten te houden. Daar zal niet iedereen blij van worden.