Europa: Techbedrijven moeten sneller optreden tegen haatberichten

EU Google

Als het aan Europese ministers ligt moeten Amerikaanse techbedrijven sneller optreden tegen haatberichten, bijvoorbeeld bedreigingen en beledigingen. Dat schrijft Reuters. Daarmee zijn de ministers het eens met de Europese Commissie, dat in december al met plannen kwam.

Onder meer Facebook, Twitter, Google en Microsoft moeten volgens de plannen sneller optreden tegen haatberichten. Dit soort regels gelden al voor onder meer tv-zenders. Maar voor de eerste Europese wetgeving op dit vlak officieel wordt, moet het nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

De voorgestelde wetgeving werd overigens niet door iedereen goedgekeurd. Nederland stemde tegen, meldt NU.nl. Staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur vind het goed om minder onderscheid te maken tussen traditionele kanalen en het internet, maar: “nu dreigt zo ongeveer het hele internet eronder te vallen. Met Netflix kan ik me nog voorstellen dat dergelijke eisen worden gesteld, maar toch niet bij Facebook. Er is ook nog zoiets als strafrecht.”

Richtlijnen

Er waren al optionele richtlijnen over het verwijderen van haatberichten, waar diverse grote techbedrijven mee instemden. Daarin staat dat de bedrijven binnen 24 uur optreden tegen hatelijke of kwetsende berichten. Maar volgens de Commissie lukt dat in de praktijk lang niet altijd.