Aan het eind van dit jaar moet de Overwatch League van start gaan. Een wereldwijde competitie met permanente teams verbonden aan steden zoals we dat kennen uit de traditionele sport. Het moet een nieuwe standaard zetten voor esports.
Ward GeeneWard Geene Wekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: de potentie van Overwatch League!Het is voor het eerste dat Blizzard, het bedrijf achter onder andere World of Warcraft en StarCraft II, vanaf het begin bij de ontwikkeling van één van hun games als esport betrokken is. Met de aankondiging van de Overwatch League in november 2016 hebben ze een enorme ambitie uitgesproken.
Ik ben blij als de Overwatch League na bijna een jaar wachten eindelijk een keer van start gaat. Op de eerste plaatst omdat ik heel benieuwd ben of deze competitie echt voor een revolutie gaat zorgen in de esports-markt. Aan de andere kant omdat het uitblijven van deze grootse competitie al een aantal maanden de markt verstikt.
Het wordt dan ook tijd dat de Overwatch League eindelijk begint. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo bijzonder?
Meer zekerheid
Bij de Overwatch League zijn er een aantal zaken anders dan normaal in eports. Ten eerste is Blizzard dus vanaf de start betrokken bij de esports-structuur van hun competitieve game. Bij titels als StarCraft II, Heroes of the Storm en Hearthstone werd de structuur in het begin soms aan de community en partijen als ESL en Dreamhack uitbesteed. Nu nemen ze het heft in eigen hand.
Tot op heden was de LCS van League of Legends de meeste gestructureerde competitie en het voorbeeld van hoe structuur zorgt voor overzicht en duidelijkheid voor teams en fans. Spelers krijgen een salaris betaald en daardoor kunnen ze zich volledig focussen op het spelen van de game.
Een van nadelen van de opzet van de LCS was tot nu toen de onzekerheid voor de deelnemende teams. Als team kun je je plek verliezen door bijvoorbeeld te degraderen en en daarom is het lastig om investeringen te doen op de lange termijn.
Bij Overwatch League worden de plekken in de competitie permanent gekoppeld aan teams en steden. Wil je meedoen met de competitie, dan zul je je in moeten kopen als team of als speler voor een van de teams moeten spelen die een plekje heeft in de league. Zie het een beetje als de E-Divisie. Daar moet je ook spelen voor een eredivisieclub als FIFA-speler wil je meedoen aan de competitie.
Miljoenenbal
Na de initiële aankondiging bleef het lang stil rondom de Overwatch League. Totdat in mei dit jaar via ESPN geruchten naar buiten kwamen dat voor een plek in de league zo’n 20 miljoen euro of meer betaald moest worden en dat Blizzard moeite had met het vinden van teams of andere partijen die dit bedrag neer wilde leggen. Ter vergelijking, in de LCS in de Verenigde Staten betaalde een team destijds zo’n 1,8 miljoen voor een plek.
Spelers in de Overwatch League verdienen minimaal 50.000 dollar per jaar Deel deze quoteOf dat bedrag ook echt neergelegd moet worden is niet duidelijk, maar naast een fiks bedrag worden er genoeg andere eisen gesteld aan de teams die een plekje willen in de Overwatch League. Zo moeten spelers een minimaal salaris verdienen van 50.000 dollar per jaar, verzekerd zijn, pensioen opbouwen, een contract hebben van minimaal een jaar, gehuisvest worden en trainingsfaciliteiten hebben.
De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op dit moment iets dat nog op veel plekken in de esports-industrie ontbreekt. Dat maakt de Overwatch League ook zo revolutionair. Het legt de lat veel hoger dan iemand die ooit gelegd heeft en dat zorgt daarmee dat niet zomaar iedereen kan instappen en een plek in de competitie kan claimen.