‘Negen op de tien tokens van ICO’s zijn alleen nuttig als speculatie-instrument’

Negen op de tien tokens die worden uitgegeven bij een initial coin offering (ICO, een soort crowdfunding op een blockchain), is alleen nuttig als speculatie-instrument. Dat zegt Galen Moore van Token Report, een bedrijf dat ICO’s bijhoudt, in gesprek met Bloomberg.

Bij een initial coin offering brengt een bedrijf een token uit op een blockchain. Gebruikers kunnen die token kopen en ze vervolgens gebruiken op de blockchain. Die tokens hebben ieder ook weer een eigen waarde. Ze kunnen geruild worden tegen ander tokens of tegen valuta. Het idee is dat een token een tegoed is om gebruik te maken van de dienst van het bedrijf dat de tokens via de initial coin offering heeft uitgebracht.

Maar volgens Moore kunnen negen van de tien tokens na een ICO helemaal niet gebruikt worden voor een dienst. Deze tokens kunnen alleen geruild worden – en zijn daarmee niets minder dan een speculatie-instrument.

Toezicht

De Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) overweegt om uitgebrachte tokens te behandelen als grondstof. Daarmee komen tokens onder toezicht van de CFTC te staan. In 2015 besloot de toezichthouder al dat Bitcoin een grondstof is.

Het toezicht betekent dat een token daadwerkelijk gezien kan worden als investering en daarmee aan voorwaarden van de CFTC moet voldoen. “Als [dat zo is], beperkt dat hoe [een token] geruild kan worden en roept het vragen op of ontwikkelaars willen voldoen aan de eisen van de toezichthouder”, zegt Moore tegen Bloomberg.

De afbeelding bij dit artikel is door Flickr-gebruiker BTC Keychain beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.