Zo kun je zien of Facebook jouw data deelde met Cambridge Analytica

Facebook

Facebook is bezig om iedereen die het slachtoffer werd van het dataschandaal rond Cambridge Analytica op de hoogte te stellen. Uiteindelijk moeten alle slachtoffers hier een melding van zien bovenaan hun nieuwsfeed. Maar je kunt nu al op een speciale pagina zien of ook jij het slachtoffer bent geworden.

Cambridge Analytica verzamelde gegevens van ongeveer 87 miljoen gebruikers. Daaronder zitten maximaal 90.000 Nederlanders. De data werd gebruikt om kiezersprofielen op te stellen en gerichte politieke advertenties te tonen. Dit werd onder meer gedaan voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Speciale pagina

Het sociale medium heeft nu dus een speciale pagina aangemaakt om te zien of ook jij hier het slachtoffer van bent geworden. De meeste mensen zullen een bericht zien met de tekst: “Op basis van onze informatie hebben jij noch je vrienden zich bij This Is Your Digital Life aangemeld.” Via die app werd de data verzameld.

Maar als er staat dat een vriend van je wel ingelogd is. Dat betekent waarschijnlijk dat je openbare profiel, de pagina’s die je leuk vindt, je verjaardag en je huidige woonplaats met Cambridge Analytica gedeeld zijn.

En dan zijn er ook nog mensen die te horen krijgen dat zij de app in kwestie geïnstalleerd hebben. Die mensen hebben vrijwel zeker persoonlijke informatie van al hun Facebook-vrienden overhandigd.