Facebook breidt factcheckprogramma uit naar 14 landen

Facebook

Het factcheckprogramma van Facebook wordt naar veertien landen uitgebreid. Het programma spoort nepnieuws en gemanipuleerde beelden op. Op die manier hoopt het sociale medium de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Dat heeft het bedrijf in een blogbericht gemeld.

Het programma wordt door externe partijen in veertien landen uitgevoerd. In Nederland bestaat het programma ook. Hier wordt nieuws onder meer door NU.nl gecheckt. De bedoeling is dat er eind dit jaar nog meer landen bij het programma zijn aangesloten.

Het sociale medium stelt zelf dat de verspreiding van berichten die als nepnieuws worden gemarkeerd met gemiddeld 80 procent terug liep door de factchecking.

Andere maatregelen

Facebook breidt ook andere maatregelen om nepnieuws en gemanipuleerde beelden tegen te gaan uit. Zo wordt het herkennen van gemanipuleerde foto’s en video’s naar vier landen uitgebreid. Het is niet bekend welke landen er bij komen. Deze maatregel werd in maart in Frankrijk gestart.

Ook wordt er kunstmatige intelligentie ingezet om nepnieuws te herkennen. Zo worden gekopieerde artikelen die eerder als nep zijn bestempeld achterhaald.

Ook kunnen algoritmes voorspellen welke pagina’s waarschijnlijk nepnieuws delen in andere landen. Die pagina’s worden vervolgens bestraft door hun berichten minder vaak te tonen en de mogelijkheid om geld te verdienen te blokkeren.