11% van de werkenden vindt eigen baan overbodig

baan overbodig

Heeft jouw werk daadwerkelijk nut? En als je opeens niet meer op je werk verschijnt, zouden je collega’s je dan missen? Een relatief grote groep Nederlanders denkt van niet. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Acties.nl onder 1.056 Nederlanders in loondienst.

19% van alle werkende Nederlanders denkt niet gemist te worden door collega’s als hij/zij/hen vanaf morgen niet meer op het werk verschijnt. En 1 op de 9 denkt dat zijn/haar/hun baan overbodig is.

Zeker mannen hebben lang niet altijd het gevoel nuttig te zijn op de werkvloer. Bijna een kwart van de mannen zegt dat collega’s ze waarschijnlijk niet missen, terwijl dat bij vrouwen slechts 16% is. En ook vindt 14% van de mannen dat zijn baan weinig toevoegt, tegenover 9% van de vrouwen. Zo’n 44% denkt bovendien dat het geen serieuze gevolgen heeft voor de organisatie wanneer ze vanaf morgen niet meer op werk verschijnen.

Verhoudingen over wie het gevoel heeft dat zijn werk overbodig is

Te weinig uitdaging, te veel tijd

Maar waarom voelen deze mensen zich dan zo nutteloos op het werk? Te weinig uitdaging lijkt vooral een boosdoener. 15% van de respondenten zegt bijvoorbeeld dat zij hun dagelijkse werkzaamheden in de helft van de tijd uit kunnen voeren. Dat geldt zeker voor mannen (19%). Het gevolg? 1 op de 6 besteedt dagelijks gemiddeld langer dan twee werkuren aan niet-werkgerelateerde zaken. Dan staan ze bijvoorbeeld even te praten bij het koffiezetapparaat of kijken ze video’s op internet.

Beeld: Shutterstock.com