Het wordt warm, dus zijn er waarschuwingen voor blauwalg en botulisme. Wat is dat eigenlijk?

Wat is blauwalg

Het wordt deze week opnieuw warm, met zelfs temperaturen van boven de 30 graden. Logischerwijs trekt half Nederland dan naar het strand of een meertje in de buurt, om daar eens lekker af te koelen. Maar met de hitte komt ook een waarschuwing: let op blauwalg en botulisme! Maar wat is blauwalg eigenlijk? Wat is botulisme? En waarom zijn ze gevaarlijk?

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn een soort bacterie, die al 3,5 miljard jaar bestaan. Hoewel je er eigenlijk pas wat over hoort als het echt warm wordt, zitten blauwalgen vrijwel altijd in natuurwater. Of het nu zoet of zout is, een meertje of de zee, de kans is groot dat er blauwalg in zit. Ook als uit een test blijkt dat de kwaliteit van het natuurwater prima is.

Dus waarom zijn ze een probleem? Een aantal blauwalgen zijn giftig voor mensen en kunnen huidirritatie veroorzaken, schrijft Rijkswaterstaat. Krijg je deze soorten binnen, dan kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Met de hoeveelheden die meestal in zwemwater aanwezig zijn, is de kans daarop niet zo heel groot. Maar als het warm wordt, vermenigvuldigt de blauwalg zich sneller en neemt de hoeveelheid dus snel toe. En dan wordt de kans op dit soort problemen dus ook groter.

Met andere woorden: hoe warmer het is, hoe groter de kans op enorme hoeveelheden blauwalg en hoe groter de kans is dat je daar last van krijgt als je gaat zwemmen. En ja, ook dieren kunnen hier last van hebben. ls ergens dus veel blauwalg aanwezig is, wil je je hond daar niet in laten zwemmen.

Wat is botulisme?

Een andere waarschuwing die je nogal eens hoort, draait om botulisme. Maar wat is dat dan?

Volgens het RIVM is botulisme een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Je kunt het oplopen door het eten van niet goed ingemaakt of niet goed bewaard, besmet voedsel. Daarnaast kun je het oplopen als je in contact komt met dode vissen of watervogels. En daar zie je de link met water direct: de bacterie kan in het water komen en zich daar heel snel gaan verspreiden. Wie vervolgens besmet wordt, kan slechter gaan zien, slecht slikken en moeilijk praten. Daarna raak je steeds verder verlamt en kun je uiteindelijk zelfs aan de beademing moeten.

Gelukkig komt botulisme nauwelijks voor onder mensen, dus je hoeft er niet direct van te schrikken. Maar als je dode watervogels of vissen in het water ziet, wil je er misschien toch van wegblijven. Als het wordt geconstateerd komt de gemeente overigens direct in actie en worden er borden geplaatst. Dat is dan ook direct een signaal dat je je hond weg wil houden van het water, want ook zij kunnen botulisme krijgen.

Is het zwemwater veilig?

Dit alles hoeft je er natuurlijk niet van te weerhouden om te gaan zwemmen met het warme weer. In Nederland wordt veel natuurwater namelijk regelmatig getest, dus je kunt gewoon opzoeken of jouw favoriete zwemplekje oké is. Op zwemwater.nl worden alle tests bijgehouden. Je kunt daar dus zoeken op een zwemplek om te zien of het veilig is.

Foto: Shutterstock.com