Marvel-serie She-Hulk start donderdag: dit moet je weten

She-Hulk

Hoera, er verschijnt deze week opnieuw een serie van Marvel! Deze keer gaat het verhaal over Jennifer Walters, beter bekend als de She-Hulk. Maar wie is ze eigenlijk? Wat heeft ze met de Hulk te maken? En wat moet je gezien hebben voor je aan de serie begint? We zetten het allemaal voor je op een rij.

Om maar eens te beginnen met wie ze nu eigenlijk is: She-Hulk is de nicht van Bruce Banner, oftewel de Hulk. We kennen haar al sinds de jaren 80, toen ze in de stripboeken van Marvel verscheen. Haar krachten kreeg ze via Bruce, vanwege een noodsituatie. Jennifer had namelijk problemen met een criminele baas, die haar ernstig verwondde. Bruce gaf haar toen een bloedtransfusie, wat betekent dat zijn bloed in haar lichaam kwam. En daarmee kwamen ook een deel van zijn superkrachten mee. Maar in tegenstelling tot Bruce  behoudt Jennifer haar intelligentie, persoonlijkheid en veel van haar menselijke uiterlijk als ze in een Hulk verandert.

Maar Jennifer is meer dan alleen maar een superheld. Ze is ook een goede advocaat. En dat betekent dat ze haar tijd verdeelt tussen de superheldenwerk met bijvoorbeeld de Avengers en tussen juridisch werk om anderen te helpen. In de nieuwe serie is dat dan ook wat we haar zien doen: superheldenwerk én juridisch mensen bijstaan. En dat met een flinke dosis humor.

Bekende namen in She-Hulk

Die flinke dosis humor wordt overigens niet door zomaar iemand bezorgd. De serie wordt geregisseerd door Kat Coiro, bekend van Dead to Me en Anu Valia, die we kennen van Awkwafina Is Nora from Queens. Deze beide vrouwen staan bekend om hun humor, maar ook om hun feministische toevoegingen aan projecten. En ook de hoofdschrijver is veelbelovend: Jessica Gao heeft die taak op zich genomen. Zij werkte eerder al aan Rick & Morty en Silicon Valley.

En ook de cast heeft flink wat bekende namen. She-Hulk zelf wordt gespeeld door Tatiana Maslany, die we natuurlijk kennen van haar geweldige acteerwerk in Orphan Black. Verder keert Mark Ruffalo terug als de Hulk en Tim Roth als Abomination. Voor wie het vergeten is: Abomination – ofwel Emil Blonsky – was de grote schurk uit The Incredible Hulk. Hij kreeg als voormalig lid van de Britse mariniers de opdracht om de Hulk te vangen, en om dat te doen kreeg hij een versie van het super soldier serum, waarmee ook Captain America en de Hulk zelf gemaakt werden. Maar Emil wordt verslaafd aan het serum, injecteert zichzelf met het bloed van Bruce en wordt zo Abomination.

Tim Roth als Abomination/Emil Blonsky

Tim Roth als Abomination/Emil Blonsky. Foto: Marvel/Disney+

Verder keert Benedict Wong terug als Wong en staat Charlie Cox op de creditlijst voor zijn rol als Daredevil – die overigens ook een advocaat is. En natuurlijk zijn er wat nieuwe namen: Ginger Gonzaga (Kidding) speelt Nikki Ramos, Renee Elise Goldsberry (Hamilton) speelt Amelia, en Jameela Jamil (The Good Place) speelt de schurk Titania.

Wong en Hulk zijn terug?

Dat Bruce Banner – oftewel Hulk – terugkeert, is natuurlijk geen verrassing. Dat zagen we al in de trailers én de serie gaat over zijn nichtje. Maar wat misschien wel verrassend is, is welke Hulk we gaan zien. Dat is namelijk Smart Hulk, wat betekent dat Bruce zichzelf heeft samengevoegd met Hulk, zodat ze constant samen kunnen werken. Smart Hulk zagen we voor het eerst in Avengers: Endgame, wat betekent dat de serie zich net voor of al na die tijd afspeelt.

Mark Ruffalo als Smart Hulk

Mark Ruffalo als Smart Hulk. Foto: Marvel/Disney+

En ook Wong komt dus terug. Hem hebben we in Phase 4 al wat vaker gezien, in zowel Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings als in Doctor Strange and the Multiverse of Madness. Voor wie het even vergeten is: tijdens de blip – toen Doctor Strange dus ook weg was – werd Wong de Sorcerer Supreme, wat hij nog steeds is.

In Avengers: Endgame hielp hij om het leger Avengers te verzamelen dat Thanos uiteindelijk verslaat. Daarna doet hij mee aan vechtwedstrijden in de Golden Daggers Club, waar hij het zelfs van Abomination wint. Niet alleen blijkt Wong een goede vechter, het lijkt er ook op dat hij Abomination helpt met zijn woede. En recentelijk zagen we hoe Wong Doctor Strange hielp in het gevecht tegen Scarlet Witch.

Wie is schurk Titania?

Een superheldenserie heeft natuurlijk een schurk nodig, en deze keer is dat Titania, ofwel Mary MacPherran. Mary leeft al jaren tussen de superhelden en wil niets liever dan er zelf een worden. Uiteindelijk komt ze Doctor Doom – de schurk uit Fantastic Four – tegen, die haar superkrachten belooft, mits ze voor hem gaat werken. Mary gaat akkoord en wordt supersnel en supersterk.

Waarom Titania het nu precies tegen She-Hulk op gaat nemen, is natuurlijk nog de vraag. Dat gaan we ongetwijfeld in de serie zien.

Jameela Jamil als Titania

Jameela Jamil als Titania. Foto: Marvel/Disney+

Wat moet ik kijken voor She-Hulk?

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) bestaat inmiddels al meer dan een decennium, wat betekent dat er eindeloos veel verhalen verteld zijn. Maar er is goed nieuws voor wie nog weinig gezien heeft: het lijkt erop dat je in principe kunt kijken zonder dat je verder iets over het MCU weet. De show lijkt namelijk steeds om een andere rechtszaak te gaan, wat betekent dat je niet per se veel achtergrondinformatie nodig hebt.

Maar uiteindelijk zien we natuurlijk wel diverse karakters terugkeren in de show en is er natuurlijk best veel gebeurd in de MCU, waar ongetwijfeld naar gerefereerd gaat worden. Dus als je dat allemaal ook wil begrijpen, wat moet je dan echt gezien hebben?

She-Hulk in haar menselijke vorm

She-Hulk in haar menselijke vorm. Foto: Marvel/Disney+

Logischerwijs wil je de films en series met Hulk gezien hebben, zodat je in ieder geval weet wie Bruce Banner is. Dat betekent dat je The Incredible Hulk – waarin Hulk nog door Edward Norton gespeeld werd – wil zien, net als The AvengersAvengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Thor: Ragnarok, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame.

Gezien ook Daredevil terugkeert in She-Hulk, wil je verder ook de serie Daredevil kijken. Deze serie verscheen in 2015 op Netflix en werd drie jaar lang uitgezonden. Inmiddels is de serie gecancelled, maar we weten ook dat Disney de serie opnieuw terug gaat brengen.

En tot slot is er dan natuurlijk nog Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Die film is vooral interessant omdat we Wong daarin zien, net als Abomination. En gezien ze allebei in She-Hulk verschijnen, is het wel zo leuk om hun hele achtergrondverhaal te kennen – zelfs als blijkt dat deze nieuwe serie zich nog voor die film afspeelt.

Waar, wanneer en hoe kijk ik het?

She-Hulk: Attorney at Law begint op 18 augustus op Disney+. Daarna verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering, die steeds een half uurtje duurt. Dit seizoen krijgt er in totaal negen, wat betekent dat de allerlaatste aflevering op 13 oktober verschijnt.

Beeld: Marvel/Disney+