Ik moest het even op me laten inwerken, aan het begin van dit jaar. Tijdens mijn bezoek aan de jaarlijkse CES in Las Vegas werd duidelijk dat ook Fitbit op de markt zou gaan komen met een armband. De Flex, zoals de tracker zou gaan heten, was zelfs al in grote oplage te bewonderen. Onder aan de streep heb ik mijn twijfels over armbanden en de vraag is of de Flex tijdens onze testperiode die twijfel kon wegnemen.
Het antwoord kent echter verschillende twijfels op zich zelf. Een soort ’twijfelception’, zullen we maar zeggen. Laat ik proberen om kort uit te leggen waar precies mijn probleem ligt met armbanden als het gaat om activity tracking, alvorens ik wat meer vertel over de Fitbit Flex.
Verschillende resultaten
Het is misschien een beetje overkill, maar ik draag intussen sinds mei vorig jaar zowel een Nike+ FuelBand (armband) als een Fitbit Ultra (in mijn broekzak). Hoewel beiden bedrijven hun eigen algoritmes hebben om te bepalen (en belonen) hoe actief je daadwerkelijk bent geweest, is het verschil in geregistreerde stappen het meest opvallende.
Wanneer je er over nadenkt is het ook wel logisch: de metingen die sensoren kunnen doen aan een arm verschillen uiteraard van de bewegingen die op heuphoogte worden gedaan. En dus scoor je bij een armband zoals de FuelBand makkelijker meer punten met het eten van een punt pizza, dan daadwerkelijk de trap oplopen, zoals ik eerder al omschreef. Om over de impact van een zware boodschappentas op je score nog maar te zwijgen.
Goed, laten we eens kijken wat we tegenkomen wanneer je de verpakking van de Fitbit Flex opent. Zoals je wellicht van ons gewend bent in een Vine Time Lapse:
Wie niet beter weet loopt dus al tegen een verrassing aan: het is niet één armband, het zijn er twee! Opvallend genoeg heeft Fitbit er voor gekozen om de Flex te voorzien van twee verschillende maten armband, wat misschien wel zo gebruiksvriendelijk is, ecologisch heb ik er zo mijn twijfels bij.
Het daadwerkelijke meten gebeurt door een kleine sensor die je in als het ware in het rubberen armbandje “verstopt”. Dat is onpraktisch wanneer het apparaatje opgeladen moet worden, maar dat hoeft gelukkig slechts eens in de 7 tot 10 dagen.
Gedurende die periode is de Flex echter helemaal onafhankelijk van inpluggen in andere apparaten. De tracker is uitgevoerd met Bluetooth Smart, wat betekent dat hij kan synchroniseren met je laptop, iPhone of Android device zonder hulp van extra dongles of het daadwerkelijk inpluggen. Daarmee is de Flex stukken gebruiksvriendelijker dan de FuelBand of Jawbone UP en zelfs dan zijn oudere familieleden One en Ultra, die een aparte dongle nodig hebben.
Comfort en makkelijke bediening
Wanneer je de Flex dan uiteindelijk omdoet zal je direct opvallen hoe comfortabel de rubberen band om je pols voelt. Zeker in tegenstelling tot de FuelBand, die wat bonkig oogt en voelt, is Fitbit’s armband een stuk comfortabeler. Door met je vinger op de bovenkant van de band te tikken, laten een serie van ledjes zien hoe dicht je bent bij het behalen van je dagelijkse activiteitsdoel.
Dat tikken (of ’tappen’) is ook de enige echte manier van bedienen van de Flex: tap vijf keer achter elkaar op de armband om te vertellen dat je gaat slapen en nog eens vijf om hem te vertellen dat je wakker bent. Op deze manier houdt de tracker bij hoeveel en hoe intensief je slaapt.
In tegenstelling tot de Jawbone UP is de Fitbit Flex qua wekfunctionaliteit een stuk minder slim. Waar de UP je op het best mogelijke moment in je slaap zal wekken middels een serie trillingen, kan de Flex alleen ingesteld worden op een vast tijdstip. Al met al nog steeds een stuk vriendelijker dan een gillend alarm, maar toch.
Wanneer je je doelstellingen qua beweging haalt zal de Flex je dat laten weten middels een serie vibraties, maar zit je teveel stil gedurende de dag, dan meldt de armband je dat ook. Even opstaan en een wandelingetje maken stelt hem dan al snel gerust.
De best betaalbare en meest accurate armband van het moment
Ik ben een grote fan van de trackers van Fitbit. Zonder twijfel maakt het Amerikaanse bedrijf op dit moment de meest slimme trackers en hebben ze met hun nieuwe dashboard en slimme beloningsysteem wat mij betreft ook echt een voorsprong op de concurrentie.
Maar zelfs met de beste wil van de wereld zal de Flex niet prominent om mijn pols te vinden zijn. Ondanks het feit dat hij beter scoorde in “De Zware Boodschappen Tas”-test dan de Nike+ FuelBand of de Jawbone UP, ondanks het feit dat hij ook veel comfortabeler is dan die trackers en zelfs beter scoort qua waterdichtheid.
Mijn trouwe Ultra, verstopt in mijn broekzak en in alle opzichten minder aanwezig dan armbanden van Fitbit, Nike en Jawbone (want laten we eerlijk zijn: er zit ook nog wel een soort fashion statement verstopt in de keuze van je tracker), heeft ook deze strijd weten te winnen.
Wie echter op zoek is naar een goede activity tracker en deze juist liefst wel om de pols draagt, juist vanwege dat fashion statement of juist vanuit motivatie bezien, doet absoluut geen miskoop met de Fitbit Flex.
Met een prijs van 99 euro is hij ook nog eens 30 tot 40 euro goedkoper dan zijn concurrenten. Shoppen voor de Flex of een van de andere trackers van Fitbit doe je hier.