Een testhart maken om te zorgen dat een harttransplantatie minder risico’s met zich mee brengt? Dat kan dankzij een 3D-printer. Een volledige ribbenkast herstellen? 3D printer! Een zenuw terug laten groeien? Jawel, ook daarbij helpt 3D-printtechnologie.
Tot nu toe lukte het wetenschappers alleen om zenuwen terug te laten groeien in een rechte lijn, maar heel veel zenuwen hebben een veel complexere vorm. Wetenschappers van de universiteit in Minnesota is het nu gelukt om een zenuw te laten teruggroeien dankzij een soort geleider die uit een 3D-printer komt.
De onderzoekers hebben dit geprobeerd bij een rat met een kapotte zenuw. Ze hebben een 3D-scan van de zenuw gemaakt en op basis daarvan een siliconen geleider geprint. Die is voorzien van stoffen die de groei van zenuwen bevorderen en vervolgende vastgemaakt aan het uiteinde van de kapotte zenuw. Twaalf weken later kon de rat weer lopen.
Onderzoeksleider Michael McAlpine van de Universiteit van Minnesota, laat in een persbericht weten blij te zijn met het resultaat:
Dit is het bewijs dat het 3D-printen van zenuwgeleiders voor het herstellen van complexe zenuwletsels werkt. We hopen dat het 3D-printen van zenuwgeleiders we uiteindelijk een 3d-scanner en printer in elk ziekenhuis hebben, zodat we de zenuwgeleiders meteen in het ziekenhuis kunnen maken om zo zenuwen te herstellen.
De volgende stap in het onderzoek is het testen van de techniek op mensen.
Meer toepassingen van 3D-printers? Lees dit:
De 3 interessantste toepassingen voor 3D-printers van dit moment