Ondanks dat er sinds april 2014 een officieel downloadverbod geldt in Nederland, zijn er dusver geen individuele gebruikers van diensten zoals Popcorn Time vervolgd. Maar volgens Brein-directeur Tim Kuik zou daar binnenkort verandering in kunnen komen.
Dat het (gratis) downloaden van films, series, game en muziek besloot de Europees Hof vorig jaar. De Nederlandse wetgeving rondom het downloaden van media via het internet was als zodanig te interpreteren dat er geen onderscheid werd gemaakt tussen illegale en legale downloads. Na de uitspraak van het Europees Hof was downloaden illegaal, maar de Tweede Kamer heeft er bewust voor besloten hier niet op te controleren.
In landen als Duitsland wordt het downloadverbod wel gehandhaafd. Daar hebben reeds 4,3 miljoen Duitsers al eens een boete ontvangen voor het downloaden van illegale media. Boetes die op kunnen lopen tot wel 1.400 euro per gedownloade aflevering. Volgens Tweakers houdt niets Nederlandse bedrijven tegen om ook achter Nederlandse illegale downloaders te gaan.
Volgens Kuik zou het zomaar kunnen gebeuren dat rechthebbende zelf naar Brein toestappen om aan te geven dat ze inkomsten mislopen, omdat hun content illegaal wordt verspreid. Dat laat hij weten tegenover BNR.
Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen. Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.
Vooral de dienst Popcorn Time zit de entertainmentindustrie dwars. Waar het illegaal downloaden van content voorheen nog enige kennis vereiste, zorgt Popcorn Time ervoor dat gebruikers net zoals Netflix makkelijk films en series kunnen bekijken met één druk op de knop.
Hoe rechthebbende precies gaan zien wie hun content gebruikt, laat Kuik niet weten. In Nederland moet er namelijk per geval een zaak aangespannen worden tegen illegaler downloaders. In Duitsland is dit proces een stuk gestroomlijnder. Als je trouwens anoniem gebruik wil maken van de dienst kun je de VPN-knop aanvinken in het programma: hierdoor ben je een stuk moeilijker te traceren.
Update 18:09: Dutch Filmworks heeft bekendgemaakt om gebruikers die hun films illegaal bekijken voor de rechter te willen slepen. Peter Haan, woordvoerder van Dutch Filmworks, laat in een reactie weten: “Op dit moment zijn we aan het kijken met welk ict-bureau we de ip-adressen van gebruikers kunnen achterhalen. Als we daar uit zijn, kunnen we de adressen verzamelen en daarmee naar de provider stappen.”
Naast eigen producties heeft Dutch Filmworks ook de rechten van diverse Amerikaanse films, waaronder de rechten op de The Wolf of Wall Street: voor die film zouden ze ook achter Popcorn Time-gebruikers aan kunnen. Om een zaak aan te kunnen spannen heeft Dutch Filmworks adresgegevens nodig die bij bepaalde IP-adressen horen en enkel de internetproviders hebben toegang tot zulke gegevens. Ziggo heeft al aangegeven niet vrijwillig mee te werken.