Het nieuws dat Hillary Clinton als Minister van Buitenlandse Zaken met haar privé-emailadres mailde, zorgde een jaar geleden voor de nodige ophef. In de aanloop naar de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap is het meerdere malen ter discussie gekomen en ook nu de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten echt los is, is het een geliefd argument voor Republikeinse tegenstanders van Clinton.
In maart 2015 werd bekend dat Clinton tijdens haar periode als Minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) niet mailde via de servers van de Amerikaanse overheid. Volgens Forbes ontstaat de ophef hierover vaak omdat niet begrepen wordt wat Clinton nu verkeerd deed. Het blad publiceerde gisteren een artikel waarin het de technologie achter het schandaal uitlegt.
Het blad schrijft dat de mening van veel mensen over Clintons acties vooral gebaseerd is op de mening over Clinton zelf. Staatsgevoelige informatie is namelijk altijd versleuteld. Het is volgens Forbes de vraag of Clinton deze versleutelde documenten via haar eigen server mailde.
Dat neemt niet weg dat vrijwel alles wat een Minister van Buitenlandse Zaken per mail bespreekt of verstuurt, zeer waarschijnlijk gevoelige informatie is. Daar komt bij dat verschillende departementen van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk verschillende opvattingen hebben over wat staatsgevoelig is. Het ene departement kan bepaalde informatie of opvattingen van Clinton dus als zeer gevoelig bestempelen, terwijl Clinton dat bijvoorbeeld niet zo ziet – ook al is de info slechts intern mailverkeer bedoeld.
Volgens Forbes is het meer de vraag of Clinton info uit versleutelde data heeft verstuurd via haar privémail, niet dat ze überhaupt gebruik maakte van haar privémail. Forbes schrijft dat de privéservers van Clinton waarschijnlijk net zo goed beveiligd tegen aanvallen als de servers van de Amerikaanse overheid.
Er loopt momenteel een juridische proces omtrent de zaak met de vraag of Clinton strafbaar was. Eerder deze maand werd duidelijk dat Clinton informatie via haar privéserver verstuurde die later als topgeheim zouden zijn geclassificeerd.