Apple komt naast ResearchKit met nog een platform gericht op de zorg: CareKit. Het platform komt eigenlijk voort uit ResearchKit en geeft ziekenhuizen of andere zorgaanbieders de mogelijkheid om apps te bouwen die patiënten van specifieke (chronische) ziekten kunnen helpen met persoonlijke behandeling. Met de apps kunnen patiënten zelf meer controle krijgen over hun zorg.
“We dachten dat ons werk erop zat toen we ResearchKit hadden geïntroduceerd, maar we kwamen er door de reacties achter dat de techniek ook gebruikt kan worden voor zorg”, aldus Apple COO Jeff Williams tijdens het Apple Event vanavond.
Patiënten kunnen data bijhouden in CareKit apps en meer inzicht krijgen in wat bepaalde medicijnen of factoren voor hun invloed op hun lichaam hebben. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld hun persoonlijk zorgschema inzien en kan een zorgverlener daar ook op afstand bij als dat nodig is. Data kan ook worden doorgestuurd naar doktoren via het platform.
CareKit komt in april beschikbaar in de VS. Over een Nederlandse lancering is nog niks bekend; ResearchKit is hier ook nog niet beschikbaar.
Eén jaar ResearchKit
Het is vandaag een jaar geleden dat Apple ResearchKit lanceerde in de VS: een platform waarmee medische onderzoekers grootschalige onderzoeken gemakkelijk onderzoeken kunnen uitvoeren onder patiënten of de gehele bevolking via iPhone-apps. En Apple is trots op wat er in een jaar tijd is gebeurd. “Vanuit het niets werden onderzoeken via Apple ResearchKit de grootste ooit”, zegt Williams daarover.
Hij gaf vervolgens enkele voorbeelden over het Amerikaanse Parkinson-onderzoek dat in 24 uur direct het grootste onderzoek naar de ziekte ooit was. En een astma-onderzoek heeft triggers voor de ziekte in kaart gebracht in 50 Amerikaanse staten. Met de app GlucoSuccess werd bevestigd dat diabetes type 2 eigenlijk uit allemaal subtypes bestaat.