Tim Cook: ‘We deinzen niet terug voor de overheid’

Tim Cook op Apple Event

Apple is niet van plan terug te deinzen voor het verzoek van de Amerikaanse overheid om de encryptie van de iPhone van de San Bernardino-schutter te omzeilen. Dat zei CEO Tim Cook tijdens de opening van het Apple-evenement, dat om 18.00 uur Nederlandse tijd begon.

Ik weet dat dit onderwerp in de hoofden zit van veel mensen. Apple heeft de iPhone voor jou gemaakt, onze klant. Het is een persoonlijk apparaat. Ik geloof dat het een extensie is van onze persoonlijke zelf. En wij hebben een grote verantwoordelijkheid in de bescherming van die persoonlijke data.

Een maand geleden publiceerde Apple een open brief nadat het gedwongen werd om te helpen om de encryptie van de iPhone van de terrorist Syed Farook te omzeilen. Cook zei overweldigd te zijn door het aantal reacties dat daarop volgde.

Ook zei hij dat het volk zich moet uitspreken over de macht die overheid zou moeten hebben om bij de data en privacy van het volk te kunnen. Volgens Cook is het Apple’s verantwoordelijkheid om data en privacy van zijn klanten te bewaken. “Dit is een discussie die ons allemaal raakt”, zei Cook. “En wij zijn niet van plan terug te deinzen voor de overheid.”