Kunstmatige intelligentie inzetten om kunst te maken is niet nieuw, maar sinds kort kun je het ook zelf doen. Google heeft daarvoor officieel het project Magenta aangekondigd. Eerder vertelde het bedrijf daar al over. Met behulp van een open source-infrastructuur, kun je algoritmes afbeeldingen en muziek laten creëren. Hiermee lijkt het project op Deep Dream, waarmee Google computers zelf afbeeldingen liet maken.
Op de officiële blog van Google werd eerder al uitgelegd hoe zij gebruik maken van neurale netwerken voor het creëren van kunst. Door het netwerk de opdracht te geven meer te laten zien van wat het op dat moment tegenkomt, ontstaat er een feedback loop die elementen als het ware uitvergroot en in een nieuw perspectief zet. Een deel van een wolk kan dan opeens veranderen in een vis of hond.
Het netwerk bepaalt dus zelf welke elementen belangrijk zijn. Hierdoor krijgen foto’ s die op het eerste gezicht realistisch lijken, een surrealistisch tintje. Door het algoritme toe te passen op de zelfgemaakte afbeeldingen, ontstaan er creaties die puur op het algoritme zijn gebaseerd en niet meer van echte foto’s te herkennen zijn.
Het trucje kan op elke andere afbeelding worden toegepast, alleen is het netwerk tot nu toe vooral getraind op afbeeldingen van dieren. Hierdoor is de uitkomst minder verrassend. Toch is het onderscheid tussen wat echt is en gemaakt door een computer minder goed te onderscheiden bij het gebruik van dit soort toepassingen. Daarom concludeert Wired:
Des te beter computers herkennen wat echt is, des te moeilijker het voor ons is, lijkt het.
Met Mangenta wil Google dat er een goede balans komt tussen perfectie en imperfectie, zodat de afbeeldingen persoonlijker zijn. Ben je geïnteresseerd in de Magenta-code? Dan kun je het ook op GitHub vinden.