De afgelopen weken horen we als het om Samsung gaat maar één ding: ontploffende telefoons. Gisteren werd de productie van de Samsung Galaxy Note 7 stopgezet en de levering in Nederland opnieuw uitgesteld. Gisteravond heeft Samsung besloten om helemaal te stoppen met de verkoop.
Daarbij geeft het bedrijf een officieel advies aan iedereen die zo’n toestel bezit: zet hem uit en breng hem terug naar de winkel. Dat geldt ook voor mensen die hun telefoon al hebben ingeruild voor een vervangend exemplaar dat wel veilig zou zijn. Klanten krijgen hun geld terug.
Hoe kunnen accu’s exploderen?
Maar waarom exploderen (of eigenlijk: ontbranden) die telefoons nu eigenlijk? The Verge zocht het uit.
Als je echt wilt weten wat er mis is gegaan, dan is het goed om te begrijpen hoe een accu werkt. In iedere batterij zit een positieve en negatieve kant, die je ook afgebeeld ziet staan op basis van een ‘+’- en ‘-‘-symbool. Aan de positieve kant zit een elektrode met veel positieve ionen, waar in het geval een telecoonaccu het metaal lithium opgeslagen zit. De negatieve kant bevat ook een elektrode, maar dan met negatieve ionen. Bij het opladen verschuiven die ionen van positief naar negatief en bij het gebruik van de accu gaan ze de andere kant op.
De positieve en negatieve zijden van de batterij mogen elkaar echter nooit aanraken, omdat dat vrijwel altijd tot brand en soms zelfs een explosie leidt (kortsluiting). Om dat te voorkomen worden er afscheiders tussen de twee kanten geplaatst. Bij de Samsung Galaxy Note 7 werkten deze afscheiders waarschijnlijk niet goed. En dat is waar het mis ging: de positieve en negatieve zijde van de batterij raakten elkaar aan.
Samsung wants you to turn off your Galaxy Note 7 RIGHT NOW… So it doesn't explode: https://t.co/qWlJ1AyFQl pic.twitter.com/1TFRNX1V9Q
— Complex (@ComplexMag) October 10, 2016
Andere problemen
Natuurlijk zijn er ook andere manieren waarop je telefoon in brand kan vliegen. Er is bijvoorbeeld een reden dat je telefoon uitgaat wanneer hij te warm wordt. Door hitte vinden er namelijk chemische reacties plaats in de accu, die steeds meer en steeds sneller nog meer warmte afgeeft. Uiteindelijk kom je in een vervelende loop terecht, waardoor je accu in brand kan vliegen.
Andere oorzaak is het te vaak opladen van je accu en hem opladen terwijl het niet nodig is. Dan Steingart, een wetenschapper bij Princeton University, vergelijkt dit met een elastiekje. Laad je de accu op, dan rek je het elastiekje uit. Gebruik je de batterij, dan laat je het elastiekje los. Rek je hem teveel uit, dan breekt het elastiekje. Datzelfde geldt ook voor de accu. Het te veel of te snel opladen van je telefoon kan ook voor een probleem zorgen dat “plating” heet. Hierbij komt het lithium op plekken waar het niet hoort, waardoor je batterij kapot gaat.
Het laatste probleem komt doordat bedrijven hun accu snel veel krachtiger willen maken. Door het voltage tijdens het opladen te verhogen komt er meer kracht in de batterij. Het nadeel hiervan is echter dat er reacties plaats kunnen vinden die voor vuur zorgen. En hoe hoger het voltage, hoe groter de kans op de reactie is. Hier moet dus heel bewust en voorzichtig mee om worden gegaan door fabrikanten.
Samsung Galaxy Note 7 Smartphone, not part of the current recall, explodes on Southwest flight passenger’s pocket. @krisvancleave with more pic.twitter.com/VBamSP400U
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) October 5, 2016
Natuurlijk wordt er gewerkt aan krachtigere batterijen met minimale risico’s. Collega Tosca schreef hier een tijdje geleden al een uitgebreid stuk over. Maar de problemen met de accu’s in de Note 7 bewijzen maar weer eens hoe nauw het komt bij batterijtechnologie. En uiteindelijk is veiligheid natuurlijk een stuk belangrijker dan een accu die veel energie levert of snel oplaadt.