Apple heeft vanavond tijdens de keynote van de WWDC 2017 iOS 11 aangekondigd. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone bevat geen grote vernieuwingen in het besturingssysteem zelf, maar focust zich op het verbeteren van allerlei onderdelen van iOS en zijn apps, waarmee er allerlei handige nieuwe functies beschikbaar komen.
Wat dacht je van een automatische ‘niet storen’-functie voor tijdens het rijden of geld overmaken via iMessage? Daarnaast kunnen ontwikkelaars makkelijker aan de slag met kuntstmatige intelligentie en augmented reality in hun apps, dankzij speciale developer-kits. Dat gaat heel veel toffe apps opleveren! iOS 11 komt dit najaar uit, maar ik zet de 10 belangrijkste vernieuwingen nu al voor je op een rij.
1. Siri
Apple verbetert Siri met een betere interface voor zijn antwoorden. Ook wordt de stem van Siri verbeterd waardoor hij nog menselijker klinkt en sommige woorden op meerdere manieren uit kan spreken, afhankelijk van context en betekenis. Voortaan kun je in het Nederlands kiezen uit een mannelijke of een vrouwelijke stem.
Een nieuwe functie wordt de mogelijkheid om Siri teksten te laten vertalen. Helaas ondersteunt deze Translate-functie in eerste instantie nog geen Nederlands. Chinees, Engels, Duits, Frans, Italië en Spaans zijn de enige talen die in eerste instantie beschikbaar zijn.
Apple maakt Siri op allerlei vlakken ook een stuk slimmer door meer te leren van wat je allemaal op je iPhone doet. Ontwikkelaars kunnen ook met nieuwe mogelijkheden aan de slag. Het is echter nog afwachten wat dat in de praktijk precies gaat betekenen voor gebruikers.
2. Camera en foto’s
De camera-app wordt verbeterd met een andere manier van compressie voor zowel foto’s al video. JPG voor foto’s wordt vervangen door HEIF en HEVC wordt gebruikt op video’s te encoderen. Hierdoor nemen foto’s en video’s voortaan nog maar de helft van de ruimte in, zowel op je iPhone als in de cloud.
De portretfunctie van de iPhone 7 plus wordt uitgebreid met de mogelijkheid om HDR toe te voegen, te flitsen en voortaan wordt beeldstabilisatie toegepast. Daarnaast krijgen ontwikkelaars toegang tot de mogelijkheden van de dubbele camera in de iPhone 7 plus, waardoor ze er in hun apps mee aan de slag kunnen.
Apple voegt verder nieuwe fotofilters toe aan de camera-app en livefoto’s worden uitgebreid met allerlei functies waarmee je ze kunt bewerken. Je kunt bijvoorbeeld een ander moment uit de livefoto kunt selecteren als de foto zelf. Ook kun je bijvoorbeeld een soort loop maken van een livefoto, vergelijkbaar met Boomerang van Instagram.
3. Control center krijgt nieuw design
Het control center dat je kunt oproepen door naar boven te swipen krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Hierdoor zijn er meer optie in één keer beschikbaar en is de interface duidelijker geworden. Via het instellingen-menu kun je bepalen welke knoppen je allemaal te zien krijgt in het control center.
4. Niet storen tijdens het rijden
De iPhone gaat voortaan automatisch detecteren dat je aan het rijden bent en dan kun je een speciale ‘niet storen’-modus inschakelen. Je krijgt dan geen notificaties en je scherm wordt zwart.
Je kunt je telefoon daarbij een automatisch bericht terug laten sturen dat je aan het rijden bent op het moment dat iemand je een iMessage of sms stuurt. Echter als het echt belangrijk is, kan iemand dat doorbreken.
Zit je op de passagiersstoel? Dan kun je de functie uiteraard uitzetten en gewoon je telefoon gebruiken.
5. App Store
De App store krijgt een compleet nieuw design, dat in eerste instantie wel wat weg heeft van het design van Apple Music. De appwinkel krijgt een tabblad ‘Today’ waarin Apple zelf apps kan uitlichten die op dat moment relevant zijn. Ook kunnen hier artikelen worden geplaatst met meer informatie over de mogelijkheden van een app.
Daarnaast krijgt de App Store losse tabbladen voor games en apps, deze worden dus uit elkaar getrokken. Op deze pagina’s kunnen niet alleen apps, maar ook nieuwe in-app-aankopen worden uitgelicht.
6. HomeKit gaat speakers ondersteunen
HomeKit wordt uitgebreid met de mogelijkheid om speakers te koppelen aan het smart-home-platform van Apple. Dankzij AirPlay 2 kun je vervolgens muziek vanaf je iPhone naar de speakers sturen, waarbij je meerdere speakers hetzelfde kunt laten afspelen.
Veel bekende fabrikanten gaan met hun connected speakers AirPlay 2 ondersteunen. Sonos, dat bekend staat om zijn multiroom-speakers, ontbreekt echter in dit lijstje. Heb je speakers aan je tv gekoppeld die geen internetconnectie hebben? Dan kun je er via een Apple TV toch muziek naar toe streamen.
7. Verbeteringen in Apple Music
Apple Music wordt in iOS 11 socialer. Voortaan zie je waar je vrienden naar luisteren, kun je makkelijker hun profiel bekijken.
Samen met AirPlay 2 in HomeKit kun je makkelijker party-playlists maken, waar vrienden muziek aan toe kunnen voegen.
Ontwikkelaars kunnen voortaan aan de slag met de muziek op Apple Music, dankzij een speciale MusicKit. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld DJ- en sport-apps gebruik maken van Apple Music.
8. Apple Maps laat je navigeren in gebouwen
Apple blijft uiteraard Apple Maps verbeteren. Zo kun je vanaf iOS 11 kaarten zien van winkelcentra en vliegvelden om daar je weg te vinden. Helaas zitten hier nog geen Nederlandse locaties bij. Verder wordt de navigatie-functie verbeterd en gaat die je bijvoorbeeld aangeven in welke rijstrook je moet rijden.
9. Geld overmaken in iMessage
Het gerucht ging al een tijdje, maar Apple heeft het nu ook officieel aangekondigd: vanaf iOS 11 kun je geld betalen aan andere mensen via iMessage. Het geld wordt opgeslagen in een soort digitale creditcard, maar je kunt het vanaf daar op je bankrekening laten storten.
De interface van de apps in iMessage wordt aangepast, waardoor je deze makkelijker kunt selecteren. Verder gaat Apple al je berichten eindelijk beter synchroniseren tussen al je apparaten. Als het goed is heb je er straks geen last meer van dat Berichten op je Mac niet is bijgewerkt.
10. Kunstmatige intelligentie en augmented reality voor ontwikkelaars
Apple gaat ontwikkelaars een heleboel nieuwe technologieën geven, die ze kunnen gebruiken in apps. Allerlei vormen van kunstmatige intelligentie die Apple al in zijn eigen apps gebruikt – zoals natural language processing en gezichtsherkenning – worden voor alle app-makers beschikbaar. Deze technologie draait lokaal op het toestel, terwijl andere bedrijven dit soort technologieën als (betaalde) clouddiensten aanbieden.
Het wordt voor ontwikkelaars ook heel makkelijk om augmented reality-functies toe te gaan voegen aan hun apps. Apple lanceert ARkit, dat zorgt draagt voor het scannen van de omgeving via de camera van de iPhone. Vervolgens kunnen ontwikkelaars voorwerpen en elementen toevoegen aan dat camerabeeld.
Apple claimt dat het met ARkit in iOS 11 in één keer het grootste AR-platform te wereld wordt.
Het bedrijf ging niet in op hoe het technisch werkt. Voor augmented reality moet de camera diepte kunnen zien en dat is lastig met enkel één cameralens. De laatste jaren is er door allerlei bedrijven en onderzoeker echter veel geïnvesteerd om het scannen van de ruimte met één camera mogelijk te maken. Snapchat en Facebook zijn hier inmiddels bijvoorbeeld erg goed in. Apple heeft de laatste jaren ook veel technologie op dit vlak in huis gehaald door startups over te noemen.
Wat ARKit in de praktijk gaat betekenen voor gebruikers is uiteraard afwachten. Ontwikkelaars moeten hier de komende maanden mee aan de slag.
Vernieuwingen voor de iPad
Apple voert in iOS 11 ook een vijftal specifieke vernieuwingen voor de iPad door. Zo krijgt de iPad een Files-app waarmee je toegang krijgt tot je bestanden op het apparaat en in de cloud en kun je bestanden gaan verslepen. Ook wordt de Notities-app uitgebreid met allerlei handige functies. Alle vernieuwingen richten zich op productiviteit op van de iPad Pro een betere laptop-vervanger te maken.