Hyperloop One heeft interesse in het aanleggen van een groot hyperloop-traject in Nederland. Het gaat om een route van 429 kilometer die Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem en Lelystad verbindt. Hier zou het futuristische vervoersmiddel dan drie kwartier over moeten doen. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend op een presentatie in Amsterdam, waarin het zijn visie voor Europa deelde met de wereld.
Hyperloop One is één van de twee grote, internationale startups die bezig is om de hyperloop een realiteit te maken. De hyperloop is een idee van Elon Musk dat hij gedeeld heeft met de wereld zodat iedereen er mee aan de slag kan. Het idee is om capsules op hoge snelheid (ruim 1000 km/u) door vacuümbuizen te laten zweven. Door het gebrek aan wrijving in zo’n buis kan deze snelheid worden gehaald en kost het weinig energie. De hyperloop zou gebruikt kunnen worden om zowel goederen als mensen te vervoeren.
De afgelopen jaren deelde Hyperloop One al heel veel potentiële routes met de wereld, maar Nederland zat er tot nu toe niet bij. Als onderdeel van de Hyperloop One Challenge zijn er nu negen potentiële routes gepresenteerd voor Europa. Een groep scholieren heeft met hulp van onder meer TNO en de overheid de Nederlandse route bedacht. Eerder won dit plan al de Connekt Dutch Hyperloop Challenge en nu doet het dus mee aan de wedstrijd van Hyperloop One. Opvallend is dat het de scholieren het daarbij opnemen tegen teams van grote bedrijven.
Andere routes die mee doen aan de Hyperloop One Challenge bevinden zich in onder meer Verenigd Koninkrijk (drie routes), Duitsland en Polen. Er zijn verder drie ideeën voor routes die zeeën oversteken. Het gaat om een hyperloop die de eilanden Corsica en Sardinië verbindt, een route tussen de Spaanse hoofdstad Madrid en Marokko en een buisverbinding tussen Estland en Finland.
Hyperloop One
Tijdens de presentatie probeerde Rob Lloyd, de CEO van Hyperloop One, het publiek er van te overtuigen dat het gelooft in de hyperloop. Het benadrukte hoe het samenwerkt met overheden en grote multinationals aan de ontwikkeling van de hyperloop. En hoe het in Los Angeles een grote innovatiecampus heeft en in Las Vegas de eerste hyperloopfabriek en een testbuis op volledige schaal.
Het bedrijf wil beginnen met het vervoeren van goederen via de hyperloop. Daarna volgen passagiers. Het doel is om 2021 al de eerste hyperloop te hebben waarmee mensen zich van A naar B kunnen verplaatsen.
Overigens kijkt Hyperloop One zelf ook al concreter naar een deel van de Nederlandse route waarmee TNO meedoet aan de Hyperloop One Challenge hyperloop in Nederland waar Hyperloop One naar kijkt. Samen met de Nederlandse overheid worden de mogelijkheden onderzocht om Schiphol te verbinden met Lelystad om beide luchthavens als het ware samen te voegen. Over ongeveer een maand moet er meer duidelijk worden over de haalbaarheid van deze plannen.
Het bedrijf ging echter niet heel concreet in op welke routes het nu daadwerkelijk wil gaan aanleggen op welke termijn. Ook is niet duidelijk wat de uitkomst van de Hyperloop One Challenge nu precies gaat zijn. Het zegt enkel dat de negen routes meedoen aan de semi-finale van de wedstrijd. Daarmee maakt het bedrijf zijn optimistische verhaal toch weer iets minder concreet dan het in eerste instantie lijkt.
Nederlandse startup
won begin dit jaar de internationale Hyperloop Pod Competition van SpaceX.
In Nederland is het afgelopen jaar veel interesse ontstaan voor de hyperloop, ook bij de Nederlandse overheid en vervoersbedrijven. Dat komt onder meer het succes van de TU Delft. Een studententeam van de universiteitEen deel van het team is nu een startup begonnen: Hardt. Vorige week presenteerde Hardt de eerste Europese testbuis voor de hyperloop.
Minister Schultz
Tijdens de presentatie van Hyperloop One vertelde minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dat Hyperloop One en het succes van de TU Delft een “momentum creëren. Ze zette de ontwikkeling van de hyperloop in een breder perspectief en legde uit dat Nederland hierin voorop willen lopen.
“Een nieuw tijdperk op het gebied van mobiliteit is begonnen. De komende 20 jaar gaat er meer veranderen dan de afgelopen 100 jaar.Wie had er tien jaar geleden durven bedenken dat auto’s zelf in hun rijbaan konden blijven of autonoom konden inparkeren? Dat we zelfrijdende auto’s zouden testen op Nederlandse wegen? Kinderen die nu op de basisschool zitten hebben in de toekomst geen rijbewijs meer nodig. Ik ben trots dat Nederland trendsetter is op het gebied van de toekomst van mobliteit. We willen de nummer 1 zijn, het smart mobility center of the world.”
Ze riep vervolgens bedrijven als Hyperloop One op om samen te werken met de Nederlandse overheid. En dat ze hard werkt aan nieuwe wetgeving die meer innovatie mogelijk maakt. Ze wil graag dat er één mobiliteitswet komt voor alle vormen van vervoer, waardoor er niet steeds nieuwe wetten of uitzonderingen hoeven worden gemaakt als er nieuwe vormen van vervoer ontstaan.