Russische antivirusmaker Kaspersky Lab ontkent nauwe banden met Russische geheime dienst

Antivirusmaker Kaspersky Lab ontkent nauwe banden te hebben met de FSB, de Russische geheime dienst. Het bedrijf reageert daarmee op een artikel van Bloomberg dat eerder deze week verscheen. Bloomberg schrijft e-mails te hebben ingezien waarin Eugene Kaspersky, de CEO van het bedrijf, schrijft over een groot geheim project ‘op verzoek van Loebjanka’, een verwijzing naar de FSB.

Het ging om software waarmee overheden DDoS-aanvallen kunnen tegenhouden. De omvang van het project was echter groter, schrijft Bloomberg. Kaspersky Lab zou samenwerken met internetproviders om ‘actieve tegenmaatregelen’ te nemen. Volgens een bron van Bloomberg kon de FSB met de software de locatie van hackers achterhalen. Ook leverde het het bedrijf experts om de geheime dienst en de Russische politie bij te staan bij invallen.

Reactie

Onzin, reageert Kaspersky Lab. “[Bloomberg] misbruikt of manipuleert [de e-mails] om zijn eigen verhaal te vertellen. Kaspersky Lab is erg open over het feit dat het wereldwijd wetshandhavers helpt in hun strijd tegen cyberdreigingen, inclusief die in Rusland.” Verder ontkent het bedrijf een opdracht van de FSB te hebben ontvangen om mee te werken aan een geheim anti-DDoS-project.

Het statement bevat verder puntsgewijs ontkenningen van de beweringen die Bloomberg heeft opgeschreven. Het bedrijf ontkent onder meer dat het de authenticiteit van de e-mails heeft bevestigd. Ook de definitie van ‘actieve tegenmaatregelen’ wordt hier, volgens Kaspersky Lab, onterecht in een overheidscontext geplaatst, terwijl Kaspersky Lab met de term tegenmaatregelen voor DDoS-aanvallen bedoelt.

Amerika

Eerder deze week beperkte de regering-Trump de mogelijkheid om software van Kaspersky Lab in te kopen. In mei werd al bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst het gebruik van de software onderzoekt.

De CEO, Eugene Kaspersky, zegt tegen Reuters als een pion te worden gebruikt in een politiek gevecht tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0