Apple heeft vanavond eindelijk de jubileumeditie van de iPhone onthuld: de iPhone X. De telefoon heeft een nagenoeg randloze voorkant dat bedekt wordt door een OLED-scherm. Het apparaat is zowel aan de voor- als achterkant van glas.Dat glas is verder verstevigd door een structuur van staal en koper. De rand is gemaakt van stainless steel.
Apple heeft het 5,8 inch OLED-scherm omgedoopt tot Super Retina. Naar eigen zeggen heeft de standaard OLED-versie onder meer een slechtere verlichting. Met Super Retina zouden ze dat aangepast hebben. Door op het scherm te tikken, gaat deze aan.
Het scherm zelf heeft True Tone Display. Daarmee wordt het beeld aangepast aan het licht om ons heen, voor een betere witbalans. Ook zitten er nieuwe speakers in. Opvallend is verder dat er voorop (of ergens anders op het toestel) geen thuisknop meer zit. Om naar je thuisscherm te gaan, hoef je voortaan alleen maar omhoog te swipen. Wil je naar multitasken, dan swipe je omhoog maar pauzeer je halverwege even.
Camera
Bovenin het scherm zit een camera, waar het scherm omheen loopt. Ook zit daar een 3D-gezichtsscanner en een luidspreker. Deze camera kan video’s schieten met een resolutie van 1080p op 240 fps. De camera maakt het verder mogelijk om in Portrait Mode selfies te maken. Aan de achterkant zit een 12 megapixel-camera die 4K-video’s op 60 fps kan schieten. Dit is een dual optical camera.
Via Portrait Lighting is het mogelijk om DSLR-achtige foto’s te maken, zowel met de camera aan de voorkant als die aan achterkant. Wanneer je een foto maakt met Portrait Mode, herkent de sensor de omgeving. Aan de hand van machine learning wordt vervolgens de verlichting aangepast, om je foto’s beter te maken. En dat gebeurt allemaal terwijl je de foto zelf maakt. Je kunt later het lichteffect nog aanpassen, bijvoorbeeld naar studio- of natuurlijk licht. Verder ondersteunt het toestel HDR-video’s.
Logischerwijs zit Siri ook in de iPhone X verwerkt. De spraakassistent is echter niet meer met de homeknop te activeren – want die is weg – maar via de aan-/uitknop aan de zijkant van de telefoon. Dit doe je door de knop helemaal ingedrukt te houden.
Augmented Reality
Apple zet bovendien hoog in op augmented reality. De iPhone X is zo ontworpen dat het aangepast is op augmented reality, middels een nieuwe chip die de A11 Bionic heet. Zo zit er een nieuwe gyroscoop en een nieuwe accelerometer in, zodat de AR verbeterd wordt.
Tof is dat je met deze techniek ook spelletjes volledig in AR kunt spelen op je telefoon. Daarbij bepaalt jouw positie in de echte wereld waar je in het spel bent. Beweeg jij dus naar links, dan beweegt het spel ook naar links. Daardoor kun je bijvoorbeeld vechtspellen spelen door daadwerkelijk door de kamer te lopen. Een voorbeeld is Metal 2 van Directive Games, die deze maand exclusief voor de iPhone beschikbaar wordt.
Na jaren is verder een gerucht waarheid geworden: draadloos opladen. Apple heeft een speciaal dock gemaakt, de AirPower, waar je je telefoon op legt, zonder dat je verder een kabel in je telefoon hoeft te pluggen. Hier moet je zelfs meerdere apparaten tegelijkertijd op kunnen leggen, zodat ze allemaal opladen.
Face ID en Animoji
De telefoon kun je ook ontgrendelen met het geheel nieuwe Face ID. Deze gezichtsherkenning is de vervanger voor Touch ID en ook te gebruiken als je telefoon plat op tafel ligt. Het lijkt er op dat het systeem altijd aan staat: om je telefoon te ontgrendelen hoef je alleen maar naar het toestel te kijken tot het je herkent. Dit is mogelijk gemaakt door een True Depth-camera, die het onder meer mogelijk maakt om je zelfs in het donker herkennen.
Bovendien kan Face ID leren wie jij precies bent, dankzij de toevoeging van een neuraal netwerk. Heb je dus opeens een bril of een muts op, dan weet het systeem nog steeds wie jij bent. Face ID is niet alleen te gebruiken voor het ontgrendelen van je toestel, maar ook voor Apple Pay en apps van derde partijen.
Geheel nieuw zijn verder de geanimeerde emoji: anomoji’s. Deze emoji bestuur je helemaal met je eigen gezicht. Lach jij, dan lacht de anomoji ook. Je kunt ze zelfs laten praten, mocht je dat willen. Dit doe je door een spraakbericht op te nemen.
Het toestel komt in twee kleuren: Space Grey en Pearl Silver. Het toestel komt met 64 of 156 GB aan opslag. De iPhone X is vanaf 3 november te koop voor 1.159 euro met 64GB aan opslag en voor 1.329 met 256GB aan opslag. De voorverkoop start een week eerder.
iPhone 8
Apple kondigde daarnaast de iPhone 8 en 8 Plus aan. Dit zijn de opvolgers van de iPhone 7 en 7 Plus. De nieuwe toestellen bevatten zowel aan de voor- als achterkant glas, net als de iPhone X. Het toestel komt bovendien in een geheel nieuwe kleur: goud. Verder is het toestel spatwater- en stofdicht. De telefoons hebben een 5,5 en 7,4 inch Retina-display. Ook heeft de display True Tone Display.
Aan de binnenkant zit een geheel nieuwe chip: de A11 Bionic. De processor heeft zes kernen en is 64-bit. Bovendien is de chip 70 procent sneller dan de A10. Ook zit er een nieuwe GPU in het toestel, met drie kernen. Daarmee moeten 3D-apps en -games mogelijk gemaakt worden, evenals machine learning-apps. De chip moet verder je foto’s beter maken, door bijvoorbeeld de scherpte en pixels te verbeteren.
Op het toestel zit aan de achterkant een 12 megapixel-camera met een nieuwe sensor, die voor betere verlichting zorgt. Op de iPhone 8 Plus zitten twee nieuwe sensoren: een telefotocamera en een wide angle-foto’s. Met de telefotolens kun je net als met een spiegelreflexcamera verder inzoomen op bepaalde onderwerpen.
De iPhone 8 Plus kan verder net als de iPhone X DSLR-achtige foto’s maken met Portrait Lighting. De iPhone 8 heeft deze optie helaas niet.
De iPhone 8 maakt het verder mogelijk om video’s op te nemen met een hogere kwaliteit en snellere framerates. Zo kun je video’s in 4K op 60 frames per seconde schieten. Tijdens het filmen analyseert je telefoon iedere pixel, om dit allemaal mogelijk te maken. Ook kun je slowmotion video’s schieten in 1080p op 240 frames per seconde.
De iPhone 8 heeft verder ook de A11 Bionic-processor, waardoor het geoptimaliseerd is voor AR. En net als de iPhone X is de iPhone 8 draadloos op te laden.
De iPhone 8 en 8 Plus komen met 64 en 156 GB aan interne opslag. In Nederland zijn de telefoons vanaf 22 september te koop voor 809 en 919 euro met 64GB aan opslag.