Goed nieuws voor diabetici: einde van bloedsuiker prikken in zicht

Op medisch gebied wordt er flink geïnnoveerd de laatste tijd. Gezondheid is en wordt steeds belangrijker en nieuwe technieken maken ons leven makkelijker. Vandaag is er goed nieuws voor de diabetici onder ons.

Er is een bloedloze en naaldloze oplossing voor het meten van het glucosegehalte in ons bloed: een zogenaamde tijdelijke plak tattoo. Het klinkt misschien wat raar, maar de tattoo zuigt glucose door het oppervlakte van de huid.

k0v6iwagrnwgdlvsyzb8

Het dunne ‘apparaatje’ is gemaakt door UCSD en is gebaseerd op de inmiddels uit de productie gehaalde GlucoWatch. De GlucoWatch is een polsband dat werkt volgens het zelfde ‘zuigende’ principe als de tattoo, maar de elektrische stroompjes zorgden voor te veel ongemak. De tijdelijke tattoo zorgt niet voor ongemak, maar maakt wel gebruik van de elektrische stroompjes.

De tattoo detecteert, met elektrische stroompjes, glucose via een enzym dat glucose afbreekt en omzet in zuurstof en waterperoxide. De hoeveelheid waterstofperoxide is een goede indicator voor het glucosegehalte in het bloed. Dit wordt allemaal gemeten via een biosensor. Na de consumptie van voedsel doet de tattoo automatisch zijn werk.

ac-2014-04300n_0006

Diabetici zullen ongetwijfeld weten dat er al een permanente tattoo bestaat die het glucosegehalte in het bloed meet. Maar de tijdelijke tattoo is een compleet andere techniek. Zo komen er bij de tijdelijke tattoo geen naalden aan te pas om de tattoo te zetten en is de tijdelijke tattoo al getest op 7 gezonde mensen.

Er is nog veel werk te doen voordat mensen de tijdelijke tattoo kunnen gebruiken, maar het staat vast dat een bloedloze en naaldloze oplossing zeer welkom is. Voor het gehele dossier van de tijdelijke tattoo kun je hier terecht.