Frankrijk publiceert eigen WhatsApp-alternatief uit angst voor spionage

alternatieven voor WhatsApp

Frankrijk ontwikkelt een eigen chat-app voor de interne overheidscommunicatie. De app is een alternatief voor WhatsApp. Dat meldt Reuters. Het land is bang dat buitenlandse mogendheden de chat-app van Facebook gebruiken om topambtenaren te bespioneren.

Wegens opgelegde beveiligingsbeperkingen kunnen ambtenaren de chat-apps WhatsApp en Telegram niet gebruiken. De nieuwe app van de overheid moet vanaf deze zomer verplicht worden binnen de gehele Franse overheid.

Encryptie

WhatsApp zelf maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Dat betekent dat alle berichten van verzender tot ontvanger versleuteld zijn. Daardoor kan moederbedrijf Facebook de berichten zelfs niet lezen. Wel is het mogelijk voor het bedrijf om analyses te maken over wie met wie communiceert.

Een woordvoerder stelt dat er een berichtendienst nodig is waarbij de berichten niet versleuteld worden door de Verenigde Staten of Rusland. Telegram is een Russische berichtenapp die ook berichten volledig kan versleutelen.

De Franse app wordt nu door ongeveer 20 medewerkers van de overheid getest. Wat de naam van de app is, wil de woordvoerder niet zeggen. Mogelijk wordt de app later ook beschikbaar voor burgers.