31% Nederlanders: online opleidingen hebben de toekomst

online opleiding, e-learning

Volgde jij afgelopen jaar een online opleiding? Dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst een kwart van de Nederlanders volgde in 2021 een online cursus, training of opleiding. Dat blijkt uit de E-Learning Monitor van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders. En in de toekomst wordt dat alleen maar meer, stellen Nederlanders.

Volgens het onderzoek volgden 3,6 miljoen Nederlanders, ofwel 26%, vorig jaar een online opleiding. Vooral opleidingen binnen het vakgebied financieel waren erg populair: 20% volgde hier een cursus of training over.

Maar ook in het vakgebied zorg werden veel opleidingen gevolgd. Maar liefst 19% volgde hier een online opleiding, veel meer dan in eerdere jaren. Tussen 2015 en 2020 was dat aandeel nog 12%. Volgens Multiscope is de kans groot dat die stijging het gevolg is van de pandemie.

Andere vakgebieden waar veel opleidingen in gevolgd worden, zijn wet- en regelgeving (18%) en ICT (18%).

Meer online in de toekomst

E-learning wordt tot nu toe goed ontvangen. 38% vindt zelfs dat online cursussen niet minder waarde hebben dan regulier onderwijs. 45% vindt e-learning zelfs geschikt voor (hoger) beroepsonderwijs.

Een groot deel van de Nederlanders denkt dan ook dat we in de toekomst veel meer online gaan leren. 31% denkt dat binnen nu en 10 jaar het merendeel van alle opleidingen online is. Toch is niet iedereen daar positief over: 36% heeft twijfels over de efficiëntie van online onderwijs.

Vrouwen doen zorg, mannen ICT

Ook valt op dat er best grote verschillen zijn in de opleidingen die we volgen. Zo volgen 18 tot 34 jarigen (30%) en 35-49 jarigen (35%) het vaakst online opleidingen, en 50-plussers het minst (19%). Verder blijkt dat hbo’ers en wo’ers vaker online opleidingen volgen dan lager opgeleiden.

Maar ook het onderwerp waarvoor gekozen wordt, kan verschillen. Vrouwen doen bijvoorbeeld significant vaker een cursus binnen de zorg (31%) dan mannen (7%). Binnen de ICT is het omgekeerde zichtbaar. Hier kiezen mannen (28%) veel vaker voor dan vrouwen (8%).