Waarom je na ruim een jaar nog steeds bijna geen PlayStation 5 kunt vinden

PlayStation 5

Geloof het of niet, maar de PlayStation 5 is alweer meer dan een jaar te koop. Tenminste, als je er één weet te bemachtigen. Vele fanatieke fans zijn wel zover gekomen, maar nog talloze anderen – inclusief ondergetekende – hebben er nog geen in handen weten te krijgen. Waarom blijft het toch zo moeilijk om een PlayStation te bemachtigen?

De PlayStation 5 verscheen op 19 november 2020 en is in die tijd al heel wat keren over de toonbank gegaan. Volgens de meest recente cijfers uit oktober 2021 zijn er inmiddels 13,4 miljoen exemplaren verkocht. Ter vergelijking: de PlayStation 4 verscheen in februari 2013 en volgens Statista verkocht Sony in dat jaar slechts 4,2 miljoen exemplaren.

Daarmee had de PlayStation 5 dus een veel beter eerste jaar dan de PlayStation 4. Maar bij de PlayStation 4 is een interessante trend zichtbaar: ieder jaar na dat releasejaar nam het aantal verkochte exemplaren toe. In 2014 werden 14,41 miljoen stuks verkocht. In 2015 waren dat er 16,75 miljoen, in 2016 18,41 miljoen en in 2017 maar liefst 21,2 miljoen. Daarmee werden in slechts vier jaar tijd 73,97 miljoen exemplaren van de PlayStation 4 verkocht.

Helaas voor ons (en voor Sony) is het nog maar de vraag of de PlayStation 5 diezelfde trend kan waarmaken. De console is namelijk lastig te verkrijgen, wat meerdere redenen heeft.

PlayStation 5-schaarste door pandemie

De belangrijkste – en eerste – oorzaak is de pandemie. Door die pandemie hebben we namelijk te maken met een enorm chiptekort. Chipfabrieken moesten de afgelopen jaren steeds dicht, omdat er besmettingen waren of omdat ze in China zaten, waar een algehele lockdown is geweest. Die tekorten zijn nog altijd een probleem en voelbaar in diverse branches. Autofabrikanten, laptopmakers, fabrikanten van audio-apparatuur, wasmachinemakers en makers van gameconsoles: iedereen die iets maakt waar een chip in zit, heeft hier last van. Zo ook Sony. En ook andere onderdelen blijken lastig verkrijgbaar, omdat leveranciers last hebben van de pandemie.

Sony waarschuwde in mei al dat de tekorten bovendien nog lange tijd voelbaar blijven. Het bedrijf stelde toen volgens Bloomberg dat de console in 2022 nog moeilijk verkrijgbaar blijft. “Ik denk niet dat de vraag dit jaar afneemt en zelfs als we volgend jaar [in 2022, red.] veel meer apparaten weten te krijgen en meer PlayStation 5’s kunnen produceren, dan nog kan onze voorraad de vraag niet bijhouden”, aldus CFO Hiroki Totoki destijds.

Wat niet helpt, is dat de vraag naar de consoles mogelijk ook hoger is dan normaal gesproken. We zitten door de pandemie immers veel vaker thuis, met weinig te doen. Tot voor kort waren hier de horeca en winkels – weer – gesloten, waren sportscholen dicht en waren dagjes musea, dierentuin of pretpark geen optie. Logischerwijs gaan mensen dan meer gamen, wat we natuurlijk op dat nieuwe console willen doen. Daarnaast is de PlayStation 5 het eerste nieuwe PlayStation-console in zeven jaar en mensen hebben lang naar het apparaat uitgekeken.

Resellers en hun bots

Een ander probleem is dat er mensen zijn die zodra ze de kans hebben zoveel mogelijk PlayStation 5’s kopen, met maar één doel: hem doorverkopen voor meer geld. Een snelle zoektocht op Marktplaats levert bijvoorbeeld al ruim 1.800 resultaten op. Daar zullen ongetwijfeld ook mensen bij zitten die de console kochten, er even mee speelden en er toch niet zo blij mee zijn, dus hem weer doorverkopen. Maar er zijn ook exemplaren te vinden die nog gesealed in de doos zitten. Die kopers hebben de doos dus niet eens open gemaakt. En ook in de V.S. is dit een probleem, signaleren CBS en TechRadar.

Dus hoe komen deze mensen dan aan die PlayStations? Een aantal zullen geluk hebben gehad, maar er zijn ook mensen die speciale tools gebruiken. Zij zetten bots in om iedere paar seconden online te kijken of een website alweer een nieuwe voorraad heeft. Zo ja, dan kopen ze die geautomatiseerd op. Logischerwijs zijn die bots een stuk sneller dan een gewone mens die af en toe kijkt of er eindelijk een op voorraad is.

Het wordt niet beter

Natuurlijk is bij veel mensen de hoop – ook bij ondergetekende – dat hoe langer de PlayStation 5 op de markt is, hoe groter de kans wordt dat je er eentje kunt bemachtigen. Je zou immers denken dat de meeste mensen die hem willen er uiteindelijk wel één hebben en dat ook de chiptekorten wel opgelost gaan worden.

Vooralsnog lijkt het helaas nog niet zo ver te zijn. Niet alleen sprak Sony-CFO in mei al de verwachting uit dat de tekorten nog wel even duren, maar Bloomberg meldde in november 2021 op basis van anonieme bronnen ook dat Sony de verwachte productie van de console voor 2022 juist lager heeft ingeschat. De originele planning was om eind maart 16 miljoen stuks klaar te hebben. Dat zouden er genoeg zijn om aan de beoogde vraag in deze periode te voldoen én om vast vooruit te lopen op de maanden daarna. Maar volgens Bloomberg kan Sony er nu maar 15 miljoen maken, waardoor het lastiger wordt om het beoogde verkoopdoel van 14,8 miljoen stuks te behalen. Lastiger, maar gelukkig niet onmogelijk.

Hoe kom ik aan een PlayStation 5?

Als je nou een PlayStation 5 wil kopen, hoe krijg je het dan voor elkaar? Het sleutelwoord is – jammer genoeg – geduld. Want hoewel diverse webwinkels de console aan proberen te bieden, is hij vaak in een mum van tijd uitverkocht. Gelukkig kun je bij winkels als Bol.com en Coolblue wel je e-mailadres achterlaten, zodat je op de hoogte wordt gehouden van de voorraad.

Daarnaast zijn er diverse websites met een voorraadchecker. Die houden dus voor je bij hoe het staat met de voorraad bij diverse winkels, zodat jij ze niet allemaal af hoeft te struinen. De voorraadcheckers vind je onder meer bij Power Unlimited, Gamer.nl en TechRadar.

Numrush heeft Sony Benelux om een reactie op de tekorten gevraagd en vragen uitgezet over de verwachtingen voor 2022. 

Foto: Shutterstock.com