Uruguay genereert 95 procent van zijn elektriciteit uit duurzame bronnen

Vorige week begon in Parijs de klimaattop over het voorkomen van klimaatverandering. Uruguay laat echter nu al zien dat het overgaan op duurzame energie helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Volgens The Guardian wordt namelijk 95 procent van de energie die door Uruguay gebruikt wordt nu al gewonnen uit duurzame bronnen. Deze duurzame energie wordt onder andere opgewekt doormiddel van windturbines, zonnepanelen, waterkracht en biomassa.

Volgens The Guardian is het opmerkelijk dat Uruquay in zo’n korte tijd zo’n grote ontwikkeling omtrent duurzame energie heeft doorstaan. De overheid presenteerde in 2008 namelijk een energiebeleid met een looptijd van 25 jaar.

Volgens Ramon Mendez, het hoofd van het klimaatveranderingsbeleid komt dit bijvoorbeeld door de samenwerking tussen Uruguay’s publieke en private bedrijven. Uruguay’s elektriciteits-staatsbedrijf promoot duurzame energie door het verkopen van koopovereenkomsten aan private bedrijven.

De speciale aanpak van Uruguay zorgt er volgens Mendez ook voor dat de energieprijs niet verandert. Mendez laat weten dat de elektriciteitsprijzen zelfs lager zijn dan voorheen.

Volgens Mendez komt dit door dat duurzame energie gewoon een rendabele business is: “We hebben geleerd dat duurzame energie gewoon een rendabele business is. De constructie en onderhoudskosten zijn laag, zolang je investeerders een stabiele omgeving biedt is dat heel aantrekkelijk.”