3D printer maakt een perfecte kopie van een middeleeuws zwaard

3D printers zijn niet alleen in staat om hele futuristische dingen te printen, ze kunnen juist ook worden ingezet om oude dingen weer tot leven te wekken. Een Romeins zwaard bijvoorbeeld, dat voor het laatst gebruikt werd zo’n 1400 jaar geleden.

Natuurlijk zijn er uit die tijd van oorlog tussen de Romeinen en Germanen wel een aantal echte wapens bewaard gebleven. Maar vaak zijn deze broos en liggen ze in een vitrine in een museum zonder dat je ze zelf aan kunt raken. Dankzij een 3D printer kan nu iedereen zelf ervaren hoe het was om met een middeleeuws zwaard op het slagveld te staan.

sword2

Het project is een initiatief van het Nationaal Museum voor de Kunsten in Noorwegen in samenwerking met Nils Anderssen, een game developer en leraar. Die laatste mag zich in zijn vrije tijd graag verdiepen in middeleeuwse wapens en overtuigde het museum om samen de wapens na te maken met behulp van een 3D printer.

sword3

Aldus werden de wapens die het museum in zijn eigen collectie heeft nagemaakt met behulp van 3D Studio Max. Met behulp van foto’s van de echte versie kon het zwaard tot in elk detail worden nagemaakt. Uiteindelijk werd het relikwie met behulp van i.materialise in echt brons geprint, en afgewerkt met houten inzetten zoals ook het origineel heeft.

Volgens Anderssen was het project bijzonder leerzaam. “In contrast to the digital work on screens, this is something you can pick up, look at and use. This is something I find very rewarding.”

sword4