Artificial Intelligence Barbie: Je favoriete pop praat nu ook terug

Mode icoon Barbie gaat met haar tijd mee: Een nieuwe release van de populaire pop kan nu ook echt praten met haar eigenaar. Dat maakte speelgoedfabrikant Mattel gisteren bekend.

De special edition gaat ‘Hello Barbie’ heten, en komt voort uit een samenwerking tussen Mattel en Toytalk, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in artificial intelligence. Vorig jaar haalde het bedrijfje nog een investering van $15 miljoen op voor de ontwikkeling van zijn software.

Dankzij de programmatuur kan de Barbiepop straks herkennen wat een kind zegt en daar op reageren. Hello Barbie kan ook dingen onthouden, spelletjes spelen of verhalen vertellen.

De technologie in de pop maakt verbinding met de cloud waarin realtime wordt bepaald wat de pop op een opmerking moet terug zeggen. Het is in wezen dus een soort Siri. Volgens de makers zit er maar weinig vertraging ‘op de lijn’, het lijkt alsof de pop daadwerkelijk reageert op een gesprek dat je met haar voert.

Natuurlijk moet je wel een internetverbinding instellen via een speciale app. Verder beschikt Hello Barbie over een speciale ketting waarin een microfoon, speaker en een led lampje is verwerkt. Het is natuurlijk nog wel even de vraag of ouders het wel zien zitten dat hun kind speelt met een pop die continu verbonden is met het internet en alles registreert wat er in de buurt gezegd wordt. Misschien verstandig om voor aanschaf de gebruikersvoorwaarden nog eens goed door te nemen.

Hello Barbie zal later dit jaar op de markt komen voor een adviesprijs van $75.