3D printer in staat om spacestation te bouwen op de maan

De mogelijkheden van 3D printing zijn soms nog maar moeilijk te bevatten. Zo heeft een team van onderzoekers binnen het European Space Agency de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheid een ruimtestation te bouwen op de maan, met behulp van ruimtestof en een 3D printer.

Tot nu toe is het grootste probleem van het bouwen van buitenaardse nederzettingen altijd het transport van benodigde bouwmaterialen geweest. Het zou dus praktischer zijn als er gebruik gemaakt kan worden van lokale resources. In tegenstelling tot de aarde bestaat de maan uit niet veel meer dan steen en zand. Maar het maangruis blijkt ideaal te zijn voor 3D printing, dat juist gebruik maakt van zo klein mogelijk deeltjes.

Om het concept te testen, gebruikten de onderzoekers vulkanische gesteente uit Italië – dat in samenstelling voor 99,8% overeenkomt met ruimtestof – in combinatie met magnesium en zout. Die combinatie zorgde ervoor dat uiteindelijk een solide, steenachtige constructie kon worden gebouwd. De gebruikte 3D printer, de D-Shape, was in staat om ruim 2 meter materiaal per uur te produceren, theoretisch bezien zou het dus mogelijk moeten zijn om in minder dan een week een huis op de maan te bouwen.

Een van de grootste uitdagingen is het feit dat er op de maan geen zuurstof is, daarom werden de onderzoeken ook getest in een vacuum. Tot grote vreugde van de onderzoekers hield het materiaal ook onder die omstandigheden goed stand. Het volledige verslag van de test vind je hier.

1671778-inline-d-shape-printer