4 interactieve visualisaties en livestreams tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Aanstaande woensdag zullen in 380 gemeenten in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Om je daarop voor te bereiden zijn er diverse nieuwsmedia die allerlei informatie voor je op een rijtje zetten in de vorm van nieuwsdossiers, visualisaties en stemwijzers. Hieronder vier voorbeelden om je voor te bereiden op morgen en de uitslagen te volgen.

NOS
NOS heeft in samenwerking met regionale omroepen al het nieuws en verhalen rondom de gemeenteraadsverkiezingen verzameld en op een kaart gevisualiseerd. Als je op de kaart inzoomt kun je een specifiek verhaal lezen en eventueel doorklikken naar de website als je de rest van het verhaal wilt lezen. Daarnaast heeft de NOS een aantal relevante visualisaties gemaakt bijvoorbeeld rondom incidenten met politici en gemiddelde huizenprijzen. Woensdagavond zal de NOS bovendien in een live overzicht de verkiezingsuitslagen bijhouden.

Nu
Ook Nu.nl houdt een nieuwsdossier bij over de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast biedt Nu een stemwijzer waarmee je voor 64 gemeenten kunt onderzoeken wat het beste bij jou past. Daarnaast heeft Nu.nl alle 8690 stemlokalen in Nederland op een interactieve kaart gevisualiseerd. De verkiezingsuitslagen zullen op woensdagavond in een interactief dashboard worden weergegeven dat elke tien seconden de nieuwste stand binnenhaalt.

NRC
NRC houdt een nieuwsdossier bij met al het nieuws rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast staat op de website een visualisatie van het aantal burgemeester en wethouders per partij en per gemeente. Je kunt daarnaast zoeken op thema’s zoals armoede en economische krimp. De uitslag zal woensdagavond op een kaart worden gevisualiseerd.

Volkskrant
De Volkskrant houdt ook een nieuwsdossier bij met nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen en ook zij bieden een visualisatie. Met behulp van deze visualisatie kun je gemeenten met elkaar vergelijken op basis van kostenposten in 2013 vergeleken met 2010 en gemeentelijke coalities zien. Via een live dashboard zal de Volkskrant bovendien woensdagavond de verkiezingsuitslag bijhouden.