Yandex koopt Kitlocate en zoekt naar energiebesparende locatie technologie


De Russische web gigant Yandex heeft het Israelische bedrijf KitLocate overgenomen voor een ‘aantal’ miljoen euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in geolocatie verbinding aan en zou Yandex kunnen helpen in de ontwikkeling van energie besparende locatie technologie.

Om diensten als mapping en navigatie te kunnen gebruiken op je mobiele apparaat moet er normaal gesproken constant contact worden gemaakt met GPS satellieten, wat doorgaans veel energie kost. Dat geldt niet voor locatie gebaseerde aanbevelingsdiensten.

KitLocate biedt een software ontwikkelingskit aan die verschillende locatie mogelijkheden voor apps aanbiedt, zoals geo-fencing, bewegingsdetectie en ‘sociale’ locaties, waarbij de gps coördinatie van gebruikers veel minder frequent nodig is. Dit zorgt voor een enorme besparing van energie.

De diensten zouden in gebruik minder dan één procent van de batterij gebruiken per uur! Yandex wil deze mogelijkheden gaan gebruiken voor zijn eigen locatie-gebaseerde mobiele zoekapplicatie en andere diensten.