Slimme emotiedetector herkent boze bestuurders en past hun rijgedrag aan


Onderzoekers op de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) werken nauw samen met PSA Peugeot Citroen om de veiligheid in het autoverkeer te verbeteren. Samen hebben ze een emotie detectie systeem ontwikkeld voor in de auto die in staat is de emotie van de bestuurder af te lezen

Het systeem maakt gebruik van een infrarood camera systeem om de emoties van de bestuurder mee af te lezen. Het idee hierachter is dat het systeem ontdekt wanneer een automobilist bijvoorbeeld gestrest of geïrriteerd is, emoties die het rijgedrag van de bestuurder kunnen beinvloeden.

Vervolgens is het systeem in staat om waarschuwingssignalen te geven aan de bestuurder of het snelheidslimiet van de auto tijdelijk aan te passen. Hierdoor tracht het de rijder bewust te maken van zijn rijgedrag en zorgt het voor meer veiligheid in het verkeer.

Het systeem is inmiddels meerdere malen getest, met name omdat verschillende mensen hun irritatie of stress op verschillende manieren kunnen uiten. Het systeem moest zodoende leren om verschillende emoties te herkennen, door gebruik te maken van foto’s met daarop verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Op dit moment wordt er nog steeds gewerkt om het systeem te verbeteren, in de toekomst moet de technologie in staat zijn meerder soorten emoties te herkennen. Zo wordt er gewerkt aan een detector die meet hoe ver de oogleden van de chauffeur zijn gesloten, om zo vermoeidheid te herkennen.