Organisatie van Elon Musk investeert 1 miljard in veilige AI

Elon Musk heeft ons al vaker gewaarschuwd voor de toenemende (mogelijk negatieve) invloed van kunstmatige intelligentie. Hij kondigde daarom deze week OpenAI aan: een organisatie die ons wil beschermen tegen de gevaren van AI.

De Tesla-baas is er namelijk bang voor dat de technologische ontwikkelingen ervoor gaan zorgen dat zijn grootste nachtmerrie waarheid wordt. Musk spreekt al langer waarschuwend over zogenaamde killer robots, die dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie in staat zijn om soldaten te vervangen. Dat zou betekenen dat er op een totaal nieuwe manier oorlog gevoerd kan worden en daar zit Musk dus niet op te wachten.

Hij heeft bij OpenAI een aantal grote namen uit de techwereld om zich heen verzameld en wil flink investeren in eigen onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Musk en zijn team investeren 1 miljard dollar in het onderzoek, dat geen geld hoeft op te leveren en daarom beter zou zijn voor onze toekomst. De onderzoekers kunnen zich immers richten op onderzoek dat op een positieve manier een bijdrage levert aan onze toekomst.

OpenAI zal al zijn bevindingen delen via blogposts en zal zijn code en patenten ook openlijk delen, zodat iedereen ervan kan profiteren.