Europese Commissie wil bandbreedte reserveren voor 5G

De Europese Commissie wil een deel van de UHF-bandbreedte reserveren voor mobiel internet. Het gaat om de frequenties rond de 700 MHz. Deze bandbreedte wordt momenteel vooral gebruikt voor televisie. Om in 2020 genoeg capaciteit te hebben voor het 5G-netwerk, het Internet of Things en auto’s die verbonden zijn met internet, moet op Europees niveau vast komen te staan dat een deel van de UHF-bandbreedte bedoeld is voor mobiel internetverkeer.

De UHF-bandbreedte is de sweet spot van het spectrum voor radiosignalen. Dit spectrum is niet oneindig en daarom wil de Europese Commissie die beter verdelen. Omdat de UHF-bandbreedte (ultra-high frequency, de bandbreedte tussen 470 en 790 MHz) het meest geschikt is voor een brede dekking en hoge snelheden, wil de commissie die beter benutten door een verdeling tussen gebruik voor televisie en mobiel internet. De frequentie tussen 470 en 694 MHz blijft beschikbaar voor televisie, maar alles van 694 tot 790 moet al over vier jaar alleen worden gebruikt voor mobiel internet.

De Europese Commissie wil namelijk dat die frequentie halverwege 2020 in alle lidstaten is bedoeld voor mobiel internet. De commissie verwacht dat het gebruik van mobiel internetverkeer dan acht keer zo hoog is als nu. Alle lidstaten moeten over anderhalf jaar hun plannen om dit te realiseren openbaar hebben gemaakt.

Frankrijk en Duitsland voldoen al aan het voorstel van de commissie. In Nederland is onder andere de bandbreedte vanaf 614 MHz tot 790 MHz bedoeld voor digitale televisie (Digitenne), maar de licentie daarvoor loopt binnenkort af.