49 Russische Twitter-accounts probeerden Brexit-referendum te beïnvloeden

Twitter zou deze week 300 medewerkers op straat willen zetten. Daarmee krimpt het bedrijf in één klap met acht procent in.

Tijdens het Brexit-referendum probeerden 49 Russische Twitter-profielen de publieke opinie te beïnvloeden. Dat heeft het sociale medium ontdekt, meldt BuzzFeed. De accounts worden gelinkt aan de Internet Research Agency (IRA), die banden heeft met de Russische overheid.

In totaal hebben de accounts 942 tweets geplaatst. Die berichten werden gezamelijk 461 keer geretweet en 637 keer geliked. Dat is overigens vrij weinig: volgens Twitter komt het aantal van 49 accounts overeen met minder dan 0,005 procent van het totaal aantal accounts dat over het referendum tweette.

Het sociale medium heeft niet bekendgemaakt hoeveel mensen de tweets van de Russische accounts daadwerkelijk op hun tijdlijn zagen verschijnen. Ook is er niets over de inhoud van de tweets gezegd. Wel werd eerder al duidelijk dat Rusland 1.032 dollar aan zes Brexit-advertenties op het platform had gespendeerd.

YouTube

YouTube zei gisteren geen enkel bewijs te hebben gevonden van Russische inmenging tijdens het Brexit-referendum, meldt NU.nl. Vandaag wordt er met nog meer bedrijven gesproken om te zien of er meer bewijs is over mogelijke Russische inmenging.