Vanaf juli markeert Google Chrome websites zonder HTTPS als ‘onveilig’

Vanaf juli gaat Google Chrome websites zonder veilige HTTPS-verbinding actief markeren als onveilig. Dat heeft de internetgigant op zijn blog bekendgemaakt.

Heb je een website met een HTTPS-verbinding, dan zie je in de adresbalk van Chrome nu al een groen slotje staan, evenals het woord “Veilig”. Maar als er geen HTTPS gebruikt wordt, staat het slotje er niet. Chrome geeft dan een waarschuwingsicoon weer. Klik je daarop, dan zegt de browser dat de website niet veilig is.

Extra waarschuwing

De browser gaat zijn gebruikers vanaf juli dus actiever waarschuwen. Niet alleen staat er dan een waarschuwingsicoon, maar ook komen de woorden “niet veilig” of “onveilig” in de adresbalk te staan. Daarmee wil Google zijn gebruikers beter informeren over onveilige websites. Daarnaast hoopt de internetgigant dat beheerders van websites sneller overstappen naar HTTPS.

HTTPS is belangrijk, omdat het verkeer van en naar een website dan versleuteld is. Daardoor is het lastiger om verkeer af te luisteren. Wordt er geen beveiligde verbinding gebruikt, dan kunnen gevoelige gegevens als wachtwoorden die verstuurd worden, onderschept worden.