Dit zijn 5 belangrijke concurrenten voor de Tesla Model 3

De Tesla Model 3 zal na lang wachten in juli op de Amerikaanse markt verschijnen, terwijl we in Europa nog tot 2018 moeten wachten. De elektrische auto moet de goedkoopste versie van de fabrikant worden, maar desondanks heeft hij een flink actieradius Je kunt er namelijk ruim 300 mee rijden op een acculading. Dat is iets wat de meeste andere elektrische auto’s op dit moment nog niet kunnen, tenzij je er grof geld voor over hebt.

Maar de andere autofabrikanten zitten natuurlijk niet stil. En inmiddels zijn er al een aantal concurrenten voor de Model 3. Ik licht er vijf voor je uit.

1. Opel Ampera-e

Zoals gezegd heeft de Tesla Model 3 een geweldige actieradius, maar de 2017 Chevy Bolt EV heeft een nog betere. Deze auto moet namelijk 383 kilometer gaan rijden op een acculading, wat 37 kilometer meer is dan de Model 3. Hier moet ik wel even bij zeggen dat de Model 3 met diverse features komt waardoor de actieradius nog vergroot kan worden, maar de Chevy Bolt doet in ieder geval niet onder voor Tesla.

Chevrolet Bolt vs model 3

De Chevy Bolt krijgt verder een camera om alles achter je auto te bekijken en een 10.2-inch touchscreen voor bijvoorbeeld je GPS. De auto is dus verder weinig bijzonder en bij lange na niet zo luxueus als de voertuigen van Tesla meestal zijn. Maar voor een gemiddelde Nederlander kan dit best een betaalbare optie zijn voor een elektrische auto met een grote actieradius. Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, is in ieder geval fan: hij liet vorig jaar nog weten zijn Tesla Model S om te willen ruilen voor een Chevy Bolt EV.

Het voertuig, dat hier verkocht wordt als de Opel Ampera-e (ja, het is echt dezelfde auto), kost hier 41.000 euro, tegenover de 35.000 dollar die de Model 3 kost. Nu gaat de europrijs van de Model 3 waarschijnlijk wel hoger worden, want vrijwel iedere prijs is in euro’s hoger dan in dollars. Ga er dus vanuit dat ze ongeveer evenveel gaan kosten. De Chevy Bolt EV (of Opel Ampera-e) wordt vanaf deze zomer verkocht in Nederland.

2. Lucid Air

Wil je een auto met eenzelfde soort actieradius als de Tesla Model 3, dan kom je helaas al snel uit in hogere prijsklasses. Bijvoorbeeld bij de Lucid Air, die 52.500 dollar gaat kosten. Deze auto kan op een acculading 386 kilometer rijden. Er komen echter upgrades waardoor hij nog verder kan komen, maar dan komt de prijs al snel boven de 100.000 dollar uit en is het geen concurrent voor de Model 3 meer te noemen, maar voor de Model S.

Lucid Air

De auto krijgt verder autonome software, vier schermen waarvan er drie touchscreens zijn, en vijf zitplaatsen. Daarnaast zijn er dus upgrades, waaronder een luxueus glazen dag en massagestoelen. Helaas moeten we op deze auto nog wel even wachten. Hij verschijnt namelijk pas in 2019.

3. Nissan LEAF

Een andere interessante concurrent is de Nissan LEAF. Deze huidige versie van deze auto heeft een actieradius van 250 kilometer voordat je hoeft op te laden. De auto kreeg bovendien een grote update tijdens het Mobile World Congress in Barcelona vorig jaar. Je kunt bijvoorbeeld op afstand verbinding maken met de auto om te zien hoe vol je accu nog is, en tijdens het rijden informatie en notificaties krijgen over de accu.

Nissan LEAF

Tijdens CES dit jaar liet Nissan weten dat de auto binnenkort ook zelfrijdende functies krijgt. De semi-autonome functie zorgt ervoor dat de auto op de snelweg zelfstandig in één baan kan rijden. Of de accucapaciteit nog wordt aangepast, heeft Nissan helaas niet bekend gemaakt. Ook weten we niet wanneer we de nieuwe LEAF op de weg kunnen zien rijden.

De auto kost met een huuraccu minder dan 30.000 euro. Het feit dat de actieradius dus lager ligt dan bij de Model 3 wordt goedgemaakt met een lagere prijs.

4. Ford Focus Electric

De Ford Focus Electric heeft inmiddels ook een update gehad. Deze auto kan nu 225 kilometer rijden op een acculading, wat beter is dan eerdere modellen maar niet in de buurt komt van de Model 3. De auto is echter niet in Nederland te koop, maar wel in België. Daar betaal je er 36.330 euro voor.

2017 Ford Focus Electric

De auto zelf is verder weinig veranderd. De accu is iets groter geworden en vervangen door een 33,5kWh-versie. De motor blijft echter een 107kW-variant. Daardoor blijven de prestaties ook hetzelfde en behaalt hij nog steeds de 100 kilometer per uur in 11,4 seconden.

Wel is er nieuwe techniek toegevoegd. Zo kun je nu sneller opladen. De accu zit op 80 procent in slechts 30 minuten. Verder krijg je het Ford SYNC 3 infotainment-systeem met spraakbesturing en Android Auto en Apple CarPlay.

Overigens werkt Ford ondertussen aan meer elektrische auto’s. In de komende vijf jaar willen ze 13 nieuwe voertuigen gaan maken. Het gaat onder meer om een nieuwe, volledig elektrische SUV die minimaal 480 kilometer kan rijden op een lading.

5. Kia Soul EV

De Kia Soul EV is ondertussen ook interessant geworden. Deze auto heeft een actieradius van 212 kilometer, wat wel lager dan de Chevy Bolt, Model 3 en LEAF. Nadeel is bovendien dat de auto maar liefst 34.455 euro kost, wat meer is dat de andere auto’s met eenzelfde actieradius.

Kia Soul EV

De auto heeft verder een cockpit met twee tinten. Daarin vind je onder meer een infotainment-systeem waarmee je onder andere de accustatus kunt bekijken. Ook toont het hoe ver je nog moet rijden en hoe je moet rijden naar het volgende oplaadstation. De auto biedt verder ruimte aan vijf mensen en lijkt geschikt voor een gemiddeld Nederlands gezin.