Adidas laat je je eigen trui ontwerpen met lasers en 3D-scans: Klaar terwijl u wacht

Nieuwe kledinglijnen van grote merken worden normaal gesproken al een jaar voor ze in de winkel liggen bedacht. Adidas verkort die wachttijd in een pop-up store in Berlijn tot een paar uur. Want daar kun je sinds kort je eigen trui ontwerpen – uiteraard met lasers en robots. Prijskaartje? 200 euro.

Het proces van ontwerpen gaat van start wanneer je een donkere ruimte in gaat waar tientallen verschillende designs en patronen op je geprojecteerd worden. Met handgebaren bepaal je wat er aangepast moet worden; je kunt bijvoorbeeld de mouwen langer of korter maken. Hierna zijn de kleuren en details nog aan te passen op een touchscreen.

Met de hand afgemaakt

Voor de juiste maat kun je simpelweg kiezen voor wat je altijd hebt of in je laten scannen door een 3D-laserscanner die vervolgens de juiste maat bepaald. Als de bestelling afgerond is gaat het ontwerp naar een breimachine in de winkel, waarna hij met de hand afgemaakt wordt — allemaal binnen een paar uur tijd.

“Als we de klant kunnen geven wat hij wil, waar hij wil en wanneer hij dat wil, dan verminderen wij ons risico. Op het moment raden we maar wat er mogelijk populair zal zijn”, zei merkbaas Eric Liedtke vorige week tegen investeerders. De winkel helpt Adidas bovendien bij het onderzoeken wat de klant wil, laat Adidas aan persbureau Reuters weten. Daarbij is het ook gewoon leuk om helemaal zelf te bepalen wat je wil dragen. Al lijken de eerste opties wat beperkt: de patronen lijken op elkaar en in de vorm van de trui is ook niet veel te kiezen.

De winkel in Berlijn is nu een paar maanden open en Adidas is aan het onderzoeken of het concept uitgebreid kan worden.