Samsung Galaxy S8 is met een soort ijshockey puck ook te gebruiken als desktop

Samsung Galaxy S8

De telefoon wordt nog altijd belangrijker in ons leven en slurpt de laptop, en zeker de desktop, steeds meer op. De verkopen van computers dalen ieder jaar, en doordat de smartphone steeds krachtiger wordt denkt Samsung dat het nu tijd wordt om computers achter ons te laten.

Uit foto’s van Samsung, die nu gelekt zijn, blijkt dat er een dockingstation voor de Galaxy S8 aankomt waarmee je telefoon als desktop werkt. Het gaat om een ‘DeX Station’, waarbij DeX voor Desktop Experience staat. Uit de gegevens op een gelekte afbeelding blijkt dat de dockingstation – die er uitziet als een soort ijshockey puck – 150 euro zal kosten.

In de schijf zitten een HDMI-aansluiting die 4K-resolutie levert met 30fps, twee usb-poorten en een usb-c-aansluiting voor de nieuwe telefoon. Bovenop het dockingstation staat een behoorlijke ventilator die de telefoon moet koelen als hij als desktop functioneert, want als je telefoon beeld op een grote monitor met 4k-resolutie moet leveren wordt hij behoorlijk heet.

Over de exacte werking van de software in de desktopmodus zijn nog geen details bekend.

Het is niet de eerste keer dat je je smartphone om kunt toveren tot PC. Microsoft maakte het met de introductie van telefoons met Windows 10 in 2015 al mogelijk om je smartphone als computer te gebruiken, maar het is wél uniek dat dit nu ook gebeurt bij een niet-Windows smartphone.

Dat dit dockingstation er aan zit aan te komen is door Samsung zelf niet bevestigd, maar het past bij informatie die eerder gelekt is. Uit die informatie blijkt dat er op de schijf ook een toetsenbord en muis aan te sluiten zijn en dat de bovenste helft open te klappen is – als een soort schelp voor je telefoon. De officiële aankondiging volgt waarschijnlijk gelijktijdig met de Galaxy S8 zelf op 29 maar.

Vingerafdrukscanner op de achterkant, naast de camera

En alhoewel de telefoon dan dus pas officieel aan de wereld getoond wordt, is ook al duidelijk hoe de Galaxy S8 er zelf uit gaat zien. Het laatste lek van Evan Blass, een journalist van VentureBeat die vrijwel elk Android-toestel voor de presentatie al aan de wereld weet te tonen, laat zien dat de vingerafdrukscanner bij het nieuwe toestel op de achterkant zit.

Eerder zat hij op de voorkant in een knop –  als bij de iPhone, maar veel fabrikanten stoppen hier de laatste jaren mee. Je wijsvinger ligt al op de achterkant, waardoor het scannen van je vingerafdruk op die manier natuurlijker gaat. Als de vingerafdrukscanner ook niet meer in een fysieke knop op de voorkant hoeft te zitten kunnen de bezels (de randen onder en boven het scherm) een stuk smaller worden, waardoor het toestel kleiner wordt in omvang.

Uit de foto’s van Blass blijkt dat Samsung wel iets anders doet dan andere fabrikanten: de vingerafdrukscanner zit vlak naast de camera; dit belooft veel vette vingers op je lens.

Belangrijk toestel voor de Zuid-Koreanen

Inmiddels weten we al vrijwel alles van het toestel, maar Samsung heeft toch nog een wereldwijde presentatie in de planning op 29 maart. Een maand later ligt het toestel vermoedelijk in de winkel.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zal dan met samengeknepen billen wachten op de eerste verkoopcijfers, want het wordt een belangrijk toestel voor de grootste smartphonefabrikant ter wereld. De Galaxy Note 7 werd afgelopen zomer gepresenteerd en werd positief onthaald, maar al snel bleek dat het toestel vlam vatte.

Na verschillende pogingen van Samsung om dit te verbeteren werd het toestel uiteindelijk uit de handel gehaald. Door dat debacle liep Samsung enorm veel geld mis en liep het ook wat imagoschade op. Het is dus afwachten of de Zuid-Koreanen weer potten kunnen breken met deze S8.