Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes langs de Engelse kust

Het is geen geheim meer dat veel mensen tijdens de pandemie meer zijn gaan wandelen. Er is een heuse app voor wandelingen door ontstaan en meer mensen dan ooit behalen tegenwoordig de 10.000 stappen per dag. En is maar goed ook: want door een frisse neus te halen in de vorm van een wandeling, vooral in de natuur, krijg je nieuwe energie, kun je je vervolgens beter concentreren en het vermindert stress.

Het is natuurlijk heerlijk om een wandeling langs de Nederlandse kust te maken, maar mocht jij zin hebben in iets anders – wanneer dat weer mogelijk is, natuurlijk – dan hebben wij goed nieuws voor je. Dit zijn namelijk de vijf mooiste wandelingen langs de Engelse kust volgens Englands Coast.

The Wyre Coastline in Lancashire

Te beginnen met de een wandelroute van ongeveer 18 kilometer lang langs de Engelse kust. Deze gaat van Fleetwood naar Cleveleys en Blackpool, langs de kust van Wyre in Lancashire. Onderweg kun je genieten van het adembenemend uitzicht over Morecambe Bay en de Ierse Zee. Het is een minder bekende wandelroute en begint bij de wereldberoemde Blackpool Tower in de historische stad Blackpool. De route gaat vervolgens via een deel van de Lancashire Coastal Way en verder naar Fleetwood. Hier kun je ervoor kiezen om een veerboot naar Knott End te pakken, om nog meer mooie wandelingen langs de kust te maken.

Kies je liever voor een meerdaagse wandeling? Ook dat is op deze route mogelijk. De route naar Abbeystead Reservoir is dan een echte aanrader. Je begint bij Wyre Estuary Country Park, waar je veel dieren in het wild kunt spotten (!), om vervolgens door te wandelen richting Forest of Bowland Outstanding Natural Beauty (AONB). Wandel vervolgens door naar Pendle Hill, waar je een prachtig uitzicht over de Ribble Valley hebt.

wandelroutes engelse kust

Lancashire

Durham Heritage Coastline

Zeg je prachtige stranden, ruige kliffen en imposante landtongen, dan zeg je de kust van Durham. Deze Engelse kust is internationaal erkend vanwege zijn zeldzame planten en dieren in het wild. Met de Durham Heritage Coastline route, van Seaham tot Crimdom, wandel je langs de mooiste plekken en vind je landinwaarts verborgen duinen. Als je goed kijkt vind je hier overblijfselen van oude taxus- en essenbossen.

Deze route begint bij de haven van Seaham en gaat zuidwaarts door naar Easington Colliery. Onderweg kom je langs Shippesbea Bay en Hawthorn Nature Reserve. Rond Peterlee passeer je het prachtige Castle Eden Dene National Nature Reserve: het grootste bosgebied in Noordoost Engeland. Hier kun je genieten van lange bospaden, mooie beken, stromende watervallen, meer dan 450 plantensoorten en dieren in het wild, zoals reeën en vossen. Je kunt hier verschillende routes afleggen zoals The Squirrel Walk van drie kilometer. De kans is groot dat je hier wellicht een sperwer of bonte specht tegenkomt. Je kunt ook kiezen voor The Yew Tree Walk van 3,5 kilometer, waarbij je langs gigantische taxusbomen wandelt en de Craggy Bank beklimt. Hier kun je boomklevers en goudhanen spotten. Het laatste deel van de wandeling brengt je vervolgens tot het eindpunt in Crimdon Park, net ten noorden van Hartlepool.

Durham Heritage Coastline

Coast to Coast wandeling in Cumbria

Ben je een actieve wandelaar en houd je wel van een uitdaging? Dan is deze route jou op het lijf geschreven. Hierbij ga je door de mooiste landschappen in Cumbria tijdens een route van wel 303 kilometer lang. Je gaat van St. Bees aan de Ierse Zee tot Robin Hood’s Bay aan de Noordzee en onderweg wandel je door maar liefst drie nationale parken.

De wandeling begint bij het bergachtige Lake District, hier ga je langs kleine valleien, dorpjes en verschillende meren. De route gaat verder nar Eden Valley en Swaledale in het heuvelachtige nationale park Yorkshire Dales. Ga in de oude marktstad Richmond verder richting de heuvels en heidevelden van North York Moors, om vervolgens via Glaisdale verder te wandelen naar het pittoreske dorp Robin Hood’s Bay aan de Yorkshire Heritage Coast: het meest bergachtige gebied van Engeland. Vergeet natuurlijk niet om je voeten onderweg ook wat te laten rusten en om te genieten van de heerlijke traditionele zoetigheden. Denk aan scones, muffins, cakes, taarten én natuurlijk thee.

West Somerset Coast Path

Ook in het zuidwesten van Engeland is een prachtige kust te vinden, namelijk de kustlijn van Somerset. Een groot deel hiervan beslaat het Kanaal van Bristol en hier vind je alles voor een rustgevende wandeling. Denk aan zandduinen tot hoge kliffen en authentieke vissershavens. De route bevindt zich tussen Minehead en Burnham en begint bij Bridgewater Bay National Reserve. Wandel vervolgens verder naar het westen richting het dorp Watchet, bekijk hier de mooie haven van het dorp en wandel verder naar Minehead langs Blue Anchor Bay, een lang zand- en kiezelstrand, en Dunster Beach Nature Reserve. Mocht je zin hebben in een korte omweg: je kunt ook richting het binnenland wandelen om het hertenkamp en Dunster Castle te bezoeken.

South West Coast Path

Denk hierbij aan een azuurblauwe zee, steile kliffen en baaien met uitzicht over prachtige eilanden: ook dit vind je langs de Engelse kust. De South West Coast Path is een flinke wandelroute van 1.000 kilometer. De route begint bij de hoogste kliffen van Engeland aan de kust van Exmoor. Deze loopt verder langs de kust van Noord-Devon naar Cornwall, ook wel de ’tropische hoek’ van Groot Brittanië genoemd. De route gaat verder naar Dorset en eindigt uiteindelijk bij de prachtige zandstranden bij Poole Harbour. Jurassic Coast, wat hier vlakbij ligt, is beroemd vanwege de vele fossielen die hier worden gevonden en is uitgeroepen tot World Heritage Site.

Wandelroute Engelse kust

Jurrasic Coast

Beeld: England’s Coast