Razend populair door lockdown: de app ‘Ommetje’ voor een blokje om

Wat doe je als er een pandemie gaande is, je even helemaal klaar bent met thuiszitten, maar eigenlijk ook geen kant op kunt? Juist. Dan ga je een stukje wandelen. Een hoop mensen gaan door corona bijna elke dag wel een blokje om. Had je vorig jaar nog het doel om 10.000 stappen per dag te zetten, haal je dit tegenwoordig gewoon gemakkelijk – er is tenslotte toch vrij weinig wat je anders kunt doen.

Toch zijn er een hoop mensen die hier wel wat stimulatie voor nodig hebben. Dat kan zijn in de vorm van een wandeldate, een zogenaamde ‘gluhwalk’ die je vooral in steden ziet – wandelen en glühwein drinken – óf door middel van de app Ommetje. Inmiddels is deze app ongekend populair geworden en staat al enige tijd bovenaan in de app stores.

Stimuleren om te wandelen

De app Ommetje stimuleert je om te wandelen. Je verdient namelijk punten door het aantal minuten dat je wandelt. Hersenprofessor Erik Schelder vertelt je ondertussen interessante weetjes over de hersenen. En wanneer je elke dag wandelt of een actieve pas erin houdt, wordt nog meer beloond. Dat zorgt ervoor dat wandelaars ‘strijden’ tegen hun collega’s, familie en vrienden.

Toch was het in eerste instantie niet de bedoeling om een wandeling-app te maken. Creatief ondernemer Mischa van Hoorn vertelt aan RTL Nieuws hoe de app ontstaan is. In 2018 kwam de hersenstichting naar hem toe, met de vraag om iets op te zetten waarmee fondsen geworven kunnen worden en er een actieve achterban bereikt kon worden. Mischa vertelt dat hij met zijn bedrijf direct dacht aan een evenement rondom wandelen, omdat zitten tenslotte ‘het nieuwe roken’ is. En zo was het idee voor de app geboren.

Corona en Ommetje

In eerste instantie was de app bedoeld voor in het bedrijfsleven: mensen met een zittend beroep stimuleren om zo nu en dan even een ommetje te maken. Maar dat liep allemaal anders door corona. Mensen zaten niet meer op kantoor om een wandeling door het kantoorgebouw te lopen. Ze kwamen met een slimme oplossing: de app voor iedereen toegankelijk maken. En dat is een hele goeie zet geweest, blijkt nu.

Sinds het begin van corona ging het hard met de app. Zes weken nadat deze toegankelijk werd gesteld voor iedereen, was-ie al 100.000 keer gedownload. Tegen het einde van het jaar waren dit er 260.000 en inmiddels zijn dit er 600.000. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de lockdown. Omdat we geen kant meer op kunnen, gaan we maar wandelen. En op deze manier kun je die wandeling nét even leuker maken. Want wie wil nou niet punten scoren door een simpele wandeling?

De app is te downloaden voor iOS en Android.