5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen van Amerikaanse ambtenaren

De Amerikaanse regering heeft bekend gemaakt dat 5,6 miljoen vingerafdrukken gestolen zijn uit het personeelsbestand van de overheid. De schade is veel groter dan eerdere schattingen van de overheid.

Op dit moment is de data volgens de Amerikanen nog niet misbruikt, maar heerst de angst als het aankomt op beveiliging van Amerikaanse overheidsgebouwen en systemen. Als de vingerafdrukken gebruikt kunnen worden om de beveiliging te omzeilen kan dit serieuze gevolgen hebben.

De timing van de diefstal is ongelukkig: momenteel is Chinese president Xi Jinping in de Verenigde Staten om met Amerikaanse president Obama te praten over internetaanvallen. Volgens de Amerikanen zitten Chinese hackers achter veel aanvallen op Amerikaanse bedrijven.

Degene die getroffen zijn door de diefstal van de vingerafdrukken zijn nog niet op de hoogte gebracht. De verschillende partijen zijn momenteel aan het onderzoeken hoe “tegenstanders de data kunnen misbruiken”. Als daaruit blijkt dat de slachtoffers risico’s lopen worden zijn voorzien van extra informatie en hulp.