6 tips voor een goede houding tijdens het thuiswerken

houding thuiswerken

We werken inmiddels al ruim een jaar vanuit huis. Misschien heb jij het geluk om zo nu en dan je huis even te kunnen ontvluchten en mag je toch een paar uur – of een paar dagen in de week – op kantoor werken. Voor een hoop andere werknemers zit dit er helaas niet in en wordt de eettafel nog elke dag getransformeerd naar een heus thuiskantoor. Maar hoe zit het nou eigenlijk met onze houding?

Meer fysieke klachten

Uit cijfers blijkt dat de fysio meer mensen ziet met fysieke klachten die door het thuiswerken zijn ontstaan. In oktober vorig jaar werd er onderzoek naar gedaan door vakbond CNV. Hieruit bleek dat twee op de vijf ondervraagden (41 procent) last had van fysieke klachten. Denk hierbij aan pijn aan de schouders en armen, nek of rug.

Je kunt natuurlijk een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut als je last hebt. Maar voorkomen is beter dan genezen. En dat doe je met deze tips:

Sta elk half uur op

Het klinkt misschien vermoeiend, elk half uur op staan. En het is lastig als je nét lekker bezig bent met je werk om hier weer mee te stoppen, maar uiteindelijk heb je hier zeker baat bij. Een handige tip: drink de hele dag door genoeg thee. Elke keer als je kopje leeg is, sta je op om deze weer te vullen. Dat zorgt ook direct voor wat extra keren opstaan omdat je vaker naar het toilet moet.

Investeer in kantoorartikelen

De kans is groot dat je dit inmiddels wel gedaan hebt, maar mocht dat nog niet het geval zijn: doe het! Zorg ervoor dat je laptop op ooghoogte staat door middel van een standaard, koop een monitor als je dat prettiger vindt kijken en zorg voor een los toetsenbord en (ergonomische) muis.

Bureaustoel

Naast het investeren in kantoorartikelen, is het ook slim om te investeren in een goede stoel. Zorg ook hierbij dat je deze ergonomisch in kunt stellen. Dat wil zeggen: je benen én armen in een hoek van 90 graden wanneer je aan je bureau (of eettafel) zit.

Actieve houding

Naast een bureaustoel is er nog een andere oplossing voor een betere houding: de ergonomische balanskruk van Balergo bijvoorbeeld. De zitting van deze kruk wiebelt, waardoor je vanzelf een actieve houding krijgt. Het lijkt een beetje op een zitbal waarmee je ook achter je bureau kunt zitten. Het voordeel hieraan is dat je de rugspieren op deze manier traint en daardoor uiteindelijk minder klachten krijgt. Het is even wennen, en het is daarom ook aan te raden om hier niet meteen de hele dag op te zitten, maar uiteindelijk verbeterd je houding (het is bijna onmogelijk om met je benen over elkaar te zitten) én zul je net iets sneller weer opstaan.

Neem korte pauzes

Het is niet gezond om een hele lange tijd achter je computer te zitten. Denk eens terug aan de tijd dat je nog op kantoor zat, toen maakte je af en toe ook even een praatje met je collega’s, toch? Je hoeft daarom niet te denken dat je nu niet even een kwartiertje pauze mag nemen. Het zorgt er tenslotte voor dat je weer wat nieuwe energie krijgt, je even op kunt staan of wandelen – en daardoor je houding ook weer verbeterd. Zo kun je daarna weer vol goede moed aan het werk.

Ruim je werkplek op

Deze tip heeft weinig met je houding te maken, maar kan wel helpen bij je mentale gezondheid. Een een fit brein betekent een fit lijf (en visa versa), toch? Want door je werkplek aan het einde van de dag helemaal op te ruimen, kun je de dag een stuk beter afsluiten. Wanneer je aan de eettafel werkt, staat je laptop of computer de hele dag in het zicht, waardoor je de hele tijd ook aan je werk wordt herinnerd. Op die manier kun je de dag minder goed afsluiten en je rust pakken, wat ook belangrijk is om de volgende dag weer met een frisse blik te kunnen beginnen.

Beeld: Shutterstock