The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn de easter eggs uit de tweede aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier is nu twee afleveringen bezig en weet ons goed te voorzien van toffe easter eggs. Want net als WandaVision lijkt ook deze serie verhalen uit de stripboeken te volgen, al zitten er ook een aantal throwbacks in naar de films. Nieuwsgierig naar wat je in de tweede aflevering gemist hebt? Wij zetten het voor je op een rij!

Let op: hierna volgen spoilers voor de eerste twee afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier en voor WandaVision!

Spoiler Alert

Isaiah, de eerste zwarte Captain America

Om direct maar met een hele toffe easter egg te beginnen: The Falcon and the Winter Soldier introduceerde in deze tweede aflevering Isaiah Bradley, gespeeld door Carl Lumbly. In de aflevering vertelt hij dat hij een supersoldaat is, net als Steve Rogers, Bucky en een aantal mensen uit de Flag Smashers. Daarbij onthult hij ook dat hij in de gevangenis het onderwerp was van experimenten en hij suggereert dat dit door HYDRA werd gedaan.

Dit verhaal komt niet uit de lucht vallen: Isaiah zit ook in de stripboeken. In de stripboeken probeert de Amerikaanse overheid nieuwe supersoldaten te maken. Dat is lastig, want de maker van het serum dat op Steve Rogers werd gebruikt, is vermoord door HYDRA. Maar natuurlijk probeert de Amerikaanse overheid het serum alsnog na te maken, waarbij het experimenten uitvoert op 300 Afro-Amerikaanse soldaten. Isaiah is in de stripboeken die dit overleeft en tijdens een missie neemt hij de rol van Captain America op zich. Daarmee is hij de eerste zwarte Captain America.

Ook leuk: Eli Bradley, de kleinzoon van Isaiah, woont samen met zijn grootvader. In de stripboeken krijgt hij het bloed van zijn opa, waarna hij Patriot wordt. Deze superheld voegt zich bij de Young Avengers, net als Wiccan and Speed, de kinderen van Wanda.

Overigens is de aanwezigheid van Isaiah niet geheel verrassend: in de vorige aflevering zagen we al dat zijn foto in de aftiteling zat.

Power Broker

Over de aftiteling gesproken: daar zit ook een referentie in naar de Power Broker, die in aflevering 2 weer aangehaald werd. In deze aflevering horen we dat de Flag-Smashers hun serum gestolen hebben van de Power Broker, die vervolgens achter hen aankomt. In de stripboeken kennen we hem ook. De Power Broker is daar een kwaadaardige wetenschapper die supersoldaten probeert te maken. En in de credit komt zijn naam langs.

Wie is White Wolf?

De tweede aflevering van The Falcon and the Winter Soldier introduceert ook een paar geheel nieuwe namen. Allereerst is dat White Wolf, een naam die Bucky blijkbaar heeft gehad. Die naam hebben we al eerder gehoord in combinatie met Bucky, namelijk in een post-credit scene van Black Panther. Maar deze naam kennen we ook uit de stripboeken. Daar is White Wolf de geadopteerde broer van T’Challa en heet hij Hunter.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Karli en de Flag-Smashers

Ook de Flag-Smashers komen uit de stripboeken, zo vertelden we je bij de vorige aflevering al. En nu weten we eindelijk wie hun leider is: Karli Morgenthau, gespeeld door Erin Kellyman. En ja, ook zij komt rechtstreeks uit de stripboeken.

In de stripboeken is Karli geen vrouw, maar een man genaamd Karl Morgenthau. Karl is de zoon van een Zweedse diplomaat die vond dat de wereld niet langer nationalistische symbolen nodig had. Captain America is overduidelijk een nationalistisch symbool en de twee kregen logischerwijs ruzie. Karl (of Karli) lijkt het met haar vader eens te zijn, wat betekent dat Bucky en Sam geen vrienden van haar zijn.

Sam als Captain America?

In deze tweede aflevering maakt de nieuwe Captain America een nogal verkeerde opmerking naar Sam: hij noemt hem “Cap’s Wingman'”. In de stripboeken werd Sam ook zo genoemd, maar daar werd hij behoorlijk gefrustreerd door. De wereld zag hem namelijk als niemand meer dan het hulpje van Steve Rogers, in plaats van een superheld of gewoon een man. Eenzelfde frustratie kwam in deze aflevering even naar boven, wat mogelijk een hint is naar het pad van Sam. Het verhaal uit de stripboeken leidt namelijk uiteindelijk naar Sam als de nieuwe Captain America.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Captain America en Battlestar

De kans is groot dat je zelf ook wel doorhad dat dit een easter egg was: Steve Rogers had Bucky en Sam, en de nieuwe Captain America heeft Battlestar. In de tweede aflevering van The Falcon and the Winter Soldier ontmoeten we deze man, die een vriend is van John Walker, oftewel de nieuwe Captain America. Battlestar, ook bekend als Lemar Hoskins, zat in de stripboeken samen met Walker in het leger en ze waren beide het onderwerp van experimenten van de Power Broker. In de Marvel Cinematic Universe zijn ze echter nog geen supersoldaten.

Overigens is er nog een andere leuke easter egg rondom John Walker. Walker wordt gespeeld door Wyatt Russel, de zoon van acteur Kurt Russel en actrice en zangeres Goldie Hawn. Kurt Russel kennen we echter ook uit de MCU: hij speelde Ego (Starlord’s biologische vader) in Guardians of the Galaxy Vol. 2. In het echt komt Wyatt Russel dus uit een echte acteursfamilie: niet alleen zijn zijn ouders acteurs, maar ook zijn halfbroer Oliver Hudson en halfzus Kate Hudson acteren.

Zemo keert terug

Zoals al aangekondigd keert ook een belangrijke schurk terug: Baron Zemo, gespeeld door Daniel Brühl. Baron Zemo was een schurk uit Captain America: Civil War. Daar was hij verantwoordelijk voor de ruzie tussen de Avengers, met als hoogtepunt de onthulling dat Bucky de ouders van Tony Stark heeft vermoord. Zemo heeft behoorlijk wat kennis over HYDRA en Bucky hoopt nu dat hij die kennis kan gebruiken.

Referenties naar de films

Net als bij de eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier zijn er ook nu weer stapels referenties naar eerdere films. Denk bijvoorbeeld aan het liedje “The Star-Spangled Man with a Plan”. Dit nummer – in een iets andere uitvoering – kennen we uit Captain America: The First Avenger. Net als in die film wordt Captain America hier vooral neergezet als een tool voor propaganda.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

De referentie naar het hebben van een plan komt ook terug in een discussie tussen Sam en Bucky tijdens een missie. Sam blijkt wel een plan te hebben: hij springt uit een vliegtuig. Captain America deed hetzelfde in Captain America: The Winter Soldier.

En ook Captain America: Civil War komt nog even langs. Bucky maakt een opmerking dat hij het schild terug wil stelen, maar Sam ziet dat niet zitten. De vorige keer leefden Steve en Sam namelijk twee jaar als vluchtelingen, zo helpt hij Bucky herinneren. Dat alles gebeurde in Captain America: Civil War, waarin ze overigens ook op de vlucht sloegen als gevolg van de Skovia Accords.

De aflevering bevat daarnaast twee referenties naar compleet andere films. Bucky zegt op een gegeven moment dat hij The Hobbit heeft gelezen in 1937, toen het boek uitkwam. Destijds verschenen maar 1.500 exemplaren van het boek, dus Bucky had waarschijnlijk als een van de weinigen een eerste editie in handen. En ook Star Wars komt even langs: Baron Zemo zit in cel 2187, hetzelfde nummer als de cel van Leia in Star Wars. Dit soort referenties komen vaker voor, omdat Kevin Feige een grote fan is van de franchise.

Foto’s: Marvel/Disney+