90 procent van startups die meer waard zijn dan een miljard dollar in de problemen

Jim Breyer, een durfinvesteerder die ontzettend veel geld verdiend heeft door vroeg te investeren in Facebook, zegt optimistisch te zijn over de technologiemarkt. Toch ziet hij juist problemen op de korte termijn. Tegenover Business Insider laat hij weten dat veel bedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn het waarschijnlijk niet gaan halen.

Zijn firma investeert momenteel alleen in technologiestartups die iets slims doen op het gebied van data-analyse, want volgens Breyer is kunstmatige intelligentie ’the next big thing’. Tijdens het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) zegt hij dat toch veel bedrijven het niet gaan halen. Er is volgens hem “bloed in het water” te zien en 90 procent van de zogeheten ‘unicorn’-startups gaan falen of worden minder waard.

Volgens de investeerder zijn de waarderingen van bedrijven uit de hand gelopen omdat het in het verleden zo goed gegaan is. De hoge waarderingen zijn niet voor ieder soort bedrijf slecht nieuws, maar de meeste bedrijven kunnen de groei simpelweg niet volhouden. Niet iedereen zou het falen van grote, arrogante bedrijven erg vinden. Een anonieme CEO zegt tegen Business Insider dat hij er naar uitkijkt. “Vroeger was Silicon Valley een plek voor rare, slimme mensen. Maar nu is deze plek overstroomd met arrogante mensen.”