Aandeelhouders willen dat Amazon stopt met verkoop gezichtsherkenning aan politie VS

Aandeelhouders van Amazon willen dat het bedrijf stopt met de verkoop van technologie voor gezichtsherkenning. De technologie wordt onder meer door Amerikaanse politie-eenheden gebruikt. De aandeelhouders schreven dit in een brief aan CEO Jeff Bezos, meldt CNN.

In de brief wijzen de aandeelhouders op de privacygevolgen van het gebruik van de software genaamd Rekognition door de politie. Rekognition laat je foto’s van verdachten vergelijken met een database van eerder opgepakte criminelen. Zo moet het opsporingsproces versneld worden.

Misbruik

Volgens de aandeelhouders is Rekognition in potentie een krachtig surveillancemiddel, dat in de toekomst misbruikt kan worden. Ze zijn bang dat de technologie gericht kan worden op mensen op basis van huidskleur, op immigranten en maatschappelijke organisaties.

Ook zijn de aandeelhouders bang dat de verkoop uitgebreid wordt naar buitenlandse overheden, waaronder autoritaire regimes.

Amazon zelf zegt juist veelbelovende technologieën niet bij voorbaat te willen verbannen. “De wereld zou een hele andere plek zijn als we het gebruik van computers hadden beperkt, omdat je met computers kwaad kan doen.” De software mag volgens het bedrijf ook niet gebruikt worden voor illegale activiteiten en het schenden van andermans rechten.

Accuraat

Critici stellen echter dat het niet duidelijk is wat Amazon actief doet om misbruik tegen te gaan. Daarnaast is niet duidelijk hoe accuraat het systeem is. Experts kunnen daardoor niet goed inschatten wat de mogelijkheden en de gevaren zijn.